Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

A cirkadián ritmus

2017. szeptember 01. 09:00 - King of Shadows

   A cirkadián ritmust biztos mindenki ismeri, legalább tapasztalatból. Ez szabályozza az alvás-ébrenlét időszakot, és ez teszi lehetővé, hogy az ember mindig nagyjából ugyanakkor legyen álmos, és meghatározott időpontban ébredjen fel. Ugyanez az állatoknál is működik, és náluk is hasonló szerepet tölt be. Ugyanez a test sok más funkcióját is szabályozza, amit valószínűleg mindenki tapasztalt már saját magán. Például a reakcióidő az ébrenléti szakasz második harmadának eleje felé a legjobb, az izomteljesítmény a közepe felé éri el a tetőpontot, és a vérnyomás a vége felé a legmagasabb. Egyébként az utóbbi kettő a testhőmérsékletet is megemeli egy kicsit. A koncentrációs készség viszont már az első harmad közepe felé eléri a normális szintet.
   Az alvásidőszak kezdete felé a test elkezd felkészülni a pihenésre, ezért a testhőmérséklet és a vérnyomás csökken, a koncentrációs készség romlik, és általános álmosságérzet jelenik meg. Ezek miatt az ember (majdnem) azonnal elalszik, ha a megfelelő időben fekszik le. Legalábbis ideális esetben. Az egyéb tényezők (stressz, zaj, fény, stb) természetesen hatással vannak az alvás kezdetére, minőségére, és a mennyiségére is.

   Az utóbbiak közül a fény fejti ki a legerősebb hatást a cirkadián ritmusra, ami lényegében az éjszaka-nappal elosztáshoz próbál igazodni. Normális esetben a nappali fényérzékelés felébreszti, vagy ébren tartja az embert, míg a félhomály, vagy gyenge fény álmosító hatást gyakorol rá. (A sötétség természetesen még gyorsabban "elaltatja" az illetőt.) Hasonló hatása van a környezet hőmérsékletének - az emberek általában felébrednek, ha túl meleg van, vagy el sem tudnak aludni - és a testhőmérsékletnek is.

   Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a cirkadián ritmus nem mindenkinél egyforma. A "normális", nappali mellett van még többféle, ezek jellemzően kisebbséget alkotnak. Érdekes azt is megállapítani, hogy a "nem nappali" típusok mutációk, tehát könnyen örökölhetőek. Aki az egyik csoportba tartozik, annak jellemzően legalább egy rokona is olyan. Viszont a társadalom a többséghez igazodik, ezért (is) alakult ki a nappali életmód. A különböző ritmus-típusok a következő nagy csoportokra oszlanak:

  • Nappali (Diurnal): Ahogy már említettem, ez a "normális". Nappal éber, este alszik. A sötétségtől és a félhomálytól elálmosodik, a fénytől felébred. Azt érdemes tudni, hogy a fény lehet mesterséges is! (Ahogy a sötétség is.) Ezért a nappali fényt adó (~5000 Kelvin) izzók a legjobbak az ébresztéshez, vagy ébren tartáshoz, a hideg fény (~2700 K) viszont álmosít. Emiatt a hálószobában érdemes hideg fényt adó lámpát tartani, ami segít elálmosodni, illetve kevésbé is ébreszti fel az embert ha valamiért fel kell kelni egy kis időre. A fény hatása annál erősebb, minél nappalibb valaki, ezért sokan közülük egyáltalán nem tudnak fényben aludni.
  • Éjszakai (Nocturnal): Az előző fordítottja. Nappal alszik (ha hagyják), éjjel aktív. Rájuk fordítva hatnak a fényviszonyok is, tehát a fénytől elálmosodnak, a sötétségtől felébrednek. Mivel a társadalom nappali, ők vannak a legrosszabb helyzetben, mert gyakran előfordulhat olyan eset, hogy reggel felébrednek, estig ébren vannak, egész este is ébren maradnak - addigra már nem is lesznek álmosak - utána reggel elalszanak, és átaludják a nap nagy részét.
  • Reggeli, illetve alkonyati (Crepuscular): Korán este elalszik, és hajnalban ébred fel. Orvosi nevén ez az "Advanced Sleep Phase Disorder (ASPD)". Előfordulhat olyan is, hogy valaki éjfél körül alszik el, és reggel a normálisnál később ébred fel. Ez a Delayed Sleep Phase Disorder (DSPD). Ahogy fentebb már írtam: mindkettőt mutáció okozza.
  • Kötetlen (Cathemeral): Az illetőnek nincs meghatározott alvásidőszaka, bármikor képes aludni, ha eléggé elfáradt. (Embernél ez az "Irregular Sleep Wake Rhythm") Egy ideig ilyenek lesznek az éjszakaiak is, ha átkényszerítik magukat nappalira.

   Szerintem a cirkadián ritmus igazítható, de a mesterséges beállítás sosem lesz végleges. A nocturnalizmusommal aktív tudok lenni nappal is - ahogy most is az vagyok, amikor ezt írom - de oda kell figyelnem, hogy időben feküdjek le aludni, különben egész este ébren maradok. - Utána reggel elalszok, nem sokkal napfelkelte után. - Vagyis a ritmusom visszaáll nocturnalra, ami számomra "normális". Az átállítás alterekre nem vonatkozik, mert a "téves" ritmust egy mutáció okozza, tehát ők továbbra is nocturnalok maradnak. (Egészen pontosan kötetlenül szoktunk aludni, mint a macskák. Alszunk amikor lehet, felébredünk ha történik valami érdekes, aztán alszunk tovább, ha megint unalom van.) Valószínűleg az esti ritmusom okozza azt is, hogy a fénytől elálmosodok, a sötétségtől meg felébredek, ezért nappal mindig jól tudok aludni, és annyit, amennyi kell, este viszont rendszeresen felébredek. Ez utóbbin javít(ana) valamennyit a lámpa erős fénye, de az meg pénzbe kerül... Nappal a sötétítés valamennyire segít ébren maradni, illetve az utcán ugyanerre jó a napszemüveg. Ezekkel a trükkökkel (A felhős idő, a nagyon meleg, meg trükkök százai - amiről nyilvánvalóan nekem nem kell tudni - segítette, hogy túléljük ezt a nyarat! És persze gondolkodhatunk még nagyon sokáig, meg elkészíthetünk kibaszott sok elemzést...) valamennyire vissza tudom fogni a "jet lag"-et (Desynchronosis, ha tudományosak akarunk lenni) de ahhoz nem eléggé, hogy az ne legyen észrevehető. Ez utóbbi is mindenkit érint, aki nem tud a saját cirkadián ritmusa szerint élni, tehát a dolognak semmi köze ahhoz, hogy multi vagyok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr4712793792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása