Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

A Dark Triad (Sötét Triád)

2020. július 26. 09:00 - King of Shadows

   A címben szereplő szakkifejezés a nárcizmus, a pszichopátia, és a machiavellizmus összefoglaló neve a pszichológiában. (Az utóbbi kettőnek több közös tulajdonsága van egymással, mint az elsővel.) A fogalmat Delroy Paulhus és Kevin M. Williams alkotta '02-ben, és általában olyan személyekre használják, akik csak szubklinikai tüneteket mutatnak, vagyis nem feltétlenül van tényleges nárcisztikus (NPD), vagy antiszociális (ASPD) személyiségzavaruk. (A machiavellizmus a névadója, Machiavelli filozófiájából eredeztethető, és jelenleg nem tekintik tényleges személyiségzavarnak.) A névben a "sötét" kifejezés a rosszindulatú természetükre utal, mert a három személyiségjegy gyakran káros és veszélyes viselkedést eredményez, főleg az intim kapcsolatokban, ahol az emberek sokkal védtelenebbek mint a mindennapjaik során.

the_dark_triad.png
   Az új kutatások megpróbálták elemezni a köztük lévő különbségeket. Különböző mértékben mindháromra jellemző, hogy agresszíven és öncélúan viselkednek, empátia vagy bűntudat nélkül. Hajlamosak manipulálni, kihasználni és megtéveszteni másokat, de a céljaik és az eszközeik általában eltérőek. Rendszeresen ignorálják a szociális normákat és az erkölcsi értékeket. Hazudnak, csalnak, lopnak, megtévesztenek és bulliznak másokat. Mindhárom típus csak tudatosan képes feldolgozni mások érzelmeit. Tehát észreveszik és felismerik azokat, csak ez nem vált ki belőlük empátiát, ezért tudnak hatékonyan manipulálni. Ezen kívül:

  • Az NPD-re jellemző az öngratifikálás, a felszínesség, a felsőbbrendűség érzése, a nagyzolás, a dominancia, és a "nekem az jár" felfogás.
  • A machiavellizmus fő jellemzője a manipulativitás: a számító, kétszínű és jellemtelen viselkedés, aminek fő célja az öncélú haszonszerzés.
  • A pszichopátia elsődleges ismertetőjegyei az érzéketlenség, az impulzivitás és a hosszan tartó antiszociális, meggondolatlan viselkedés.

Elvégeztük ezt a Dark Triad tesztet (a képek klikkeléssel nagyíthatóak):

Ez lett az eredmény:
enyem.png
Volsungé viszont ilyen:
volsung.png
Sithisé meg ilyen:
sithis.png

   Ez nagyjából olyan is lett amilyenre számítottunk. Volsung elsősorban saját magával törődik, és ez látszik is. Sithis meg rendszerszinten teszi ugyanezt és erőszakosság nélkül. Illetve Volsung nagyon impulzív (ez rövid reakcióidőt tesz lehetővé).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116076632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása