Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Gyerek és kiskorú alterek

2012. április 03. 09:00 - King of Shadows

   Gondolom az Olvasónak is megfordult már a fejében, hogy a többszörös személyiséggel élőknél a felnőtt alterek mellett előfordulhatnak-e fiatalok is. Erre rövid és tömör - de annál lényegre törőbb - válaszom a következő: igen! (Különben teljes mértékben értelmetlen lett volna elkezdeni ezt a posztot, nem gondolja?) Ráadásul a gyerekek nagyon is gyakoriak, és ebből a szempontból inkább a mi rendszerünk számít kivételesnek, mert köztünk nincsenek. Az ilyen alterek kialakulása nagyrészt oda vezethető vissza, hogy a legtöbb multi már nagyon fiatal korában - akár tudatosan, akár "véletlenül" - létrehozza az első altereit. Ugyanis az alterek között sok az "állandó korú", vagyis ezek örökre annyi idősek maradnak, amennyi a létrehozásuk idején voltak. A "gyerek" kifejezést egyébként kétféle típusra szokták használni: a tényleges gyerekekre és a gyereknek látszó alterekre. Az utóbbiakkal majd külön posztban szeretnék foglalkozni, úgyhogy maradjunk az előbbieknél.

   Egy gyerek-alter gyakorlatilag az, amire a neve alapján először gondol az ember: egy gyerek, és emiatt a tulajdonságai is megegyeznek az "igazi" gyerekek ismertetőjeleivel. Azaz játékosak, rövid ideig viszonylag könnyű lekötni a figyelmüket és általánosságban is gyerekként gondolkodnak. Sok mindent nem érthetnek a felnőttek világából, más problémákat viszont nagyon is egyenesen közelítenek meg. Nagyjából a koruknak megfelelő tudással és képességekkel szoktak rendelkezni, tehát egy megfelelően fiatal alter lehet, hogy analfabéta, ahogy egy olyan gyerektől sem várható el reálisan az írni, olvasni tudás, aki még nem érte el az iskolás kort. A "felnőtt" dolgokról szintén hiányos ismeretekkel rendelkezhetnek, szóval ne lepődjünk meg, ha fogalmuk sincs az aktuálpolitikai viszonyokról, vagy a munkaerő piaci helyzetről (A makroökonómiai együtthatókkal, valamint azok társadalompolitikára gyakorolt hatásaival meg inkább ne is untassuk őket, higgyük csak el, hogy mindenkinek jobb lesz az úgy. Bár ... szerintem L'Tolcsynál jobban értenének hozzá...).

   Kinézetre is meglepően (szerintem egyáltalán nem meglepően...) fiatalosak lehetnek, az általuk (is) használt felnőtt test ellenére. Vagyis az arc szemmel láthatóan fiatalabbnak tűnik és a tapasztalattal járó idősödés is teljesen eltűnhet. A hang is visszafiatalodhat, legalábbis amennyire a hangszálak biológiai kora és addigi igénybevétele azt engedi. Mentálisan (és részben fizikailag is) több energiával rendelkezhetnek, mint felnőtt társaik, azaz nehezebben fáradnak el, viszont a test még így sem lesz alacsonyabb, vagy ténylegesen fiatalabb.

   A rendszer dolgaival kapcsolatban sem feltétlenül rendelkeznek kiterjedt ismeretekkel, ezért (is) általában a felnőttek utasításait követik, akik nem is engedik őket előre megbízhatatlan külsősök jelenlétében. Ebből következik, hogy ha mégis megjelennek, az nagyfokú bizalmat jelent a rendszer részéről, viszont rájuk a protektorok (és általában a felnőtt alterek) is fokozottan érzékenyek lehetnek. Vagyis egy felnőtt alter elleni, sértőnek, vagy fenyegetőnek értelmezhető kijelentéssel nem feltétlenül foglalkoznak, viszont ha ugyanez egy kiskorú alter sérelmére történik, azonnali (jó esetben csak verbális) agresszióval reagálhatnak.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr444360249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerb 2012.04.03. 21:00:38

Az utolsó mondatodat nem egészen értem...
A másik meg.. Mi többségiek azért neveljük, tanítjuk a gyerekeinket, hogy felkészítsük őket e felnőtt életre, mert ugye ez nálunk minden esetben előbb utóbb bekövetkezik. Ha jól értem, nálatok meg a gyermek alterek gyerekek is maradnak,a felnőtté válás folyamata általában nem zajlik le. Ez nekem némiképpen ellentmondásos, a felnőtt alterek hatására a gyereknek fejlődnie kellene, vagy nem?

krellera 2012.04.04. 00:43:31

Szia!:)
Számomra sem teljesen világos az utolsó mondat.
Az én értelmezésem szerint: a felnőtt alterek csakis olyan külsős jelenlétében engedik előre a gyerek-altereket, aki megbízható, és ismeri a "történetet". Mégis érzékenyebben,esetenként agresszióval reagálnak a megnyilvánulásukra.Mert valamiért zavarja őket a gyerek-alter? Jól értem?

És. Hogyan lehetséges, hogy nem válik felnőtté az alter? Nálad hogyan történt a folyamat? Úgy tudom, te is még szinte gyerek voltál anno, és nem is az eredeti vagy. Hogyan nőttél fel? Vagy nem is voltál gyerek? Úgy tudom, 13 éves voltál, most pedig huszon-mégnemharminc:) Vagy miután te vagy a host, így átvetted az irányítást, és felnőttél annak rendje és módja szerint?
Hát nem egyszerű a téma:)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.04.04. 14:06:53

@szerb: Értem, átfogalmaztam. :)

Ez ... bonyolult (lehet, hogy majd posztot is írok róla). :) Van, amelyik alter képes fejlődni, változni (többé, vagy kevésbé) és van amelyik nem. Ha tud, akkor akár fel is nőhet, ha nem, akkor általában annyi idős marad, amennyinek létrehozták.

@krellera: Igen, utólag rájöttem, hogy az a rész nagyon félreérthető volt, úgyhogy átfogalmaztam.

Ahogy feljebb is írtam: van amelyik nem tud változni. :) Ezt hívhatjuk akár statikus alternek is, és ebből következően a másikat dinamikusnak. :S

Ha nem tudatosan jött létre, akkor nem tudom miért lesz olyan, amilyen. Tudatosnál meg valamilyen elképzelés miatt lesznek olyanok, amilyenek. :)
süti beállítások módosítása