Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Hogy jönnek létre az alterek

2012. február 17. 09:00 - King of Shadows

   Mivel a többszörös személyiség esetében (...) az alterek nem csak úgy megjelennek a semmiből, azokat létre is kell hozni valahogy, valakinek, és most ezt fogjuk egy kicsit részletesebben is bevizsgálni. Szeretném külön kihangsúlyozni, hogy ez a trükk nagyon veszélyes, és nálunk képzett szakemberek hajtják végre, ezért kérem a Kedves Olvasót, hogy ne próbálja meg otthon utánunk csinálni.

   Egy alter létrehozása elvben ugyanúgy történik, mint a mesterséges emlékeké, csak annál sokkal bonyolultabb folyamat. Mindkettőnek elengedhetetlen feltétele az önhipnózis képessége, tehát akiben ez nincs meg, az nem multiképes. Először is érdemes nyugodt körülményeket teremteni a várható kellemetlen mellékhatások (szédülés, hányinger, homályos, vagy többszörös látás, álmosságérzet) könnyebb kezelése érdekében - ezek a tünetek enyhülnek, ahogy az illető gyakorlatra tesz szert, és a procedúrát is egyre gyorsabban lesz képes végrehajtani - és ha ez megvan el lehet kezdeni a tényleges munkát. Az eredeti személyiség (most nem feltétlenül a rendszeren belüli eredetire kell gondolni, hanem a létrehozó személyiségre) először egy szerepet, vagy viselkedésmintát próbál elképzelni magának, még a saját területén belül (már csak azért is, mert a nemzetközi jog tiltja a határon túli hadműveleteket). Ezt a szerepet alakítgatja, tökéletesíti, ruházza fel olyan tulajdonságokkal, amik várhatóan előnyösek lesznek az adott feladatkörhöz. Ha nevet is szeretne adni a formálódó alternek, ilyenkor azon a néven kell gondolnia saját magára (Hasonlóan a színészekhez, csak ők nem hoznak létre altereket az adott szerepükhöz. Legalábbis reméljük...). Ilyenkor a legegyszerűbb kondicionálni is a leendő altert, vagyis koncentrálni kell rá, hogy az adott szerepben mi az elsődleges direktíva. Ez hosszú ideig tarthat, főleg a kezdeti időkben.

   Ha a szerep elkészült, és megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak, el lehet kezdeni a tényleges "szétválást" (splitting) is. Ennek befejeződésével beszélhetünk multiplex személyiségről. Ehhez a létrehozó fél arra koncentrál, hogy a "szerep" egy önálló tudattal, és teljes cselekvési szabadsággal rendelkező személy. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy ez önmagában is egy ... mentálisan megterhelő folyamat. Itt érdemes eldönteni azt is, hogy a tulajdonságok másolódjanak, vagy áthelyeződjenek az alterhez. Ez olyan, mint a számítógépeknél a másolás és az áthelyezés: az előbbinél egy új példány jön létre a régi mellett, az utóbbinál viszont az új keletkezésével egy időben a régi eltűnik (vagy a rendszer szabálytalan műveletet hajt végre). Az áthelyezést két lépcsőben is meg lehet oldani, azaz először másolni, utána eltörölni az adott tulajdonságot, képességet, vagy emléket a donoroldalon.

   Nagyjából ennyi lenne a tudatos folyamat, ugyanakkor a multiplex személyiség része az öntudatlan "alter gyártás" is. Akkor is ugyanez zajlik le, csak abban az esetben az illető nem szándékosan csinálja és fogalma sincs róla, hogy mi történik "a háttérben" (szerintem ehhez a roppant egyszerű ténymegállapításhoz nem kellett detektívet fogadni). A mi esetünkben Shadow és én részben tudatosan jöttünk létre, azaz a kialakításunk szándékos volt, a leválásunk viszont már ... kevésbé. Mondjuk az eredeti cél amúgy is az volt, szóval nem történt nagy baj. (Hegymászó a szakadék szélén: Most másszak le ODA?!? Végül is ... le lehet jutni gyorsabban is.)

   Én csak elméletben tudom, hogy kell altert létrehozni, a gyakorlati részt lekértem Shadowtól és azt írtam le. A szövegen nem (olyan sokat) változtattam, csak kimoderáltam belőle a többségiekre tett, meglehetősen pejoratív megjegyzéseket.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr84096452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_most_ 2012.02.12. 16:44:47

Nem teljesen értem, ilyen altereket akkor bárki létre tud hozni? Meg, ha Te és Shadow is tudatosan jött létre, akkor direkt lettél multi?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.12. 17:15:46

@lami83: Aki olyan szinten képes az önhipnózisra, hogy altereket tud létrehozni, az multiképes, aki viszont nem, az nem. Ha valakinek elég jó a kézügyessége és a koordinációs készsége, lehet zsonglőr, ha akar, akinek viszont ezek nincsenek meg, az nem. :)

Igen, direkt. Az ilyeneknél, mint én, ha nem multi lesz belőlünk, akkor öngyilkos. :( Legalábbis az esetek nagy részében...

Akiből meg egyik sem, abból börtöntöltelék (aztán ott lesz belőle multi).

pink ninja 2012.02.12. 18:31:20

@King of Shadows: tizenévesen te honnan tudtad, hogy lehet multiként élni? merthogy shadow és te tudatosan lettetek létrehozva...
honnan tudta az eredeti, hogy ő multiképes? (ezer kérdés cikázik a fejemben :))

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.12. 18:44:06

@pillangod: Azt természetesen nem tudta, azt viszont igen, hogy fel tud venni bizonyos ... szerepeket. Ebből jött az, hogy jó lenne, ha azok a "szerepek" önálló személyek lennének, aztán a szétválás már nem volt szándékos. De ha már úgy sikerült...

pink ninja 2012.02.12. 18:52:10

és szerinted a te stabil rendszered jobb, vagy többséginek jobb lenni? :)
mert én bizonyos szempontból látom ám az előnyét a ti rendszereteknek is :)

pink ninja 2012.02.12. 19:09:00

@King of Shadows: sejtettem, hogy ez lesz a válasz :)

szerb 2012.03.25. 19:45:28

@King of Shadows: Laikus többségiként természetesen nem vitatom, hogy sok előnye van ennek az állapotnak, viszont legalább annyi hátránya is. Nem írsz (illetve nem botlottam bele)arról, hogy ez az állapot visszafordítható-e, illetve, ha igen, milyen módon és milyen következményekkel. Azt írod, hogy egy helyzet/probléma kialakulása indokolja egy új alter létrehozását. Megmintázza a Shadow, vagy valaki, tehát felkészíti a helyzet kezelésére. Adódik a kérdés, ha már valaki képes egy új altert "kiképezni" akkor azt is tudja, milyen módon kell valamire reagálni, vagy megoldani. Ilyenformán mi indokolja az új létrejöttét?

szerb 2012.03.25. 22:20:48

Még valami eszembe jutott.
Egy kívülálló (többségi)számára mik lehetnek a legszembetűnőbb jelek arról, hogy valaki többes személyiséggel rendelkezik?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.03.25. 22:31:46

@szerb: Van egy poszt "integráció" címmel, abban leírom, hogy milyen a visszaút. :)

Egyrészt az új alterrel fel lehet erősíteni bizonyos, a feladathoz kapcsolódó affinitást, másrészt ki lehet törölni olyanokat, amik hátrányosak lennének.
És az altert be is lehet "hangolni", hogy szeresse az adott feladatot, ami szintén nem egy hátrány. :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.03.25. 22:36:06

@szerb: A változó gesztusok, testtartás, jellemző szavak és kifejezések, vélemény, szokások (például az egyik vödörszámra issza a teát, a másik utálja), személyiség, a helyzethez nem illő érzelmek, vagy azok hiánya...

Ms. Blackstone 2014.08.19. 23:04:38

Szia!
A fentiek alapján azt gondolom, hogy az első alterek öntudatlan kialakulásához hosszú idő (hónapok?, évek?) szükséges. A folyamat során, mielőtt még az új személyiség meg nem születne,tehát egy instabil rendszer létrejötte előtti szakaszban, megfigyelhetők lehetnének olyan jelenségek, amik a lakótárs érkezését jelzik? Például a "szerephez" illő mozgás, beszédstílus vagy belső kommentár fel-felbukkanása, ha a létrehozója épp rá gondol? Vagy épp "robotpilótára" váltás konfliktushelyzetben?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2014.08.20. 10:52:29

@Ms. Blackstone: Szia!

Én sosem éreztem "félkész" altereket, és más multik sem. Azt tudom, hogy hajlamos vagyok "lemásolni" az olyan viselkedést, mozgást, vagy szöveget, amit hasznosnak találok - és rögtön használni is kezdem - de erre sosem gondoltam úgy, mint alter létrehozásra.

Ms. Blackstone 2014.08.20. 22:52:55

@King of Shadows:
Köszönöm a választ!
Ám némi gondolkodás után arra jutottam, hogy felesleges azon törnöm a fejem, egy-egy rendszer miként alakulhat ki, mert teljesen lényegtelen. Csak az számít, hogyha kapcsolatba kerülünk multikkal, azok az Emberek, akik számunkra szokatlan módon egy testben élnek, ugyanabban a bánásmódban részesüljenek, mint akármelyik többségi ismerősünk.
(Az se lenne rossz, ha az Ember szónak egy új definíciója jelenne meg a köztudatban.)
Szeretném még megjegyezni, amit már mások is megtettek, hogy a blog minden írása annyira igényes és összedett (és helyesírási hibától mentes!), hogy témától függetlenül is üdítő olvasni azokat.
Kevésbé indirekten fogalmazva, King és Sithis (titeket emelnélek ki, mert ti írtok legtöbbször, tehát rólatok tudni a legtöbbet, (remélem a rendszer más tagjai nem sértődnek meg ezért)), nagyon szimpatikusnak talállak benneteket, és jó, hogy vagytok, úgy ahogy vagytok.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2014.08.21. 19:39:54

@Ms. Blackstone: Köszi! A helyesírási hibákat könnyű javítani, ha egyszer van helyesírás-ellenőrző. Anélkül nem mindig venném észre az elgépeléseket. :)

krellera 2014.08.23. 01:50:33

@Ms. Blackstone: Bocs, hogy belekotnyeleskedem, de szívemből szóltál!:)
süti beállítások módosítása