Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Shire szerint hogyan viselkedjünk... kettő

2012. április 29. 09:00 - King of Shadows

   Ez a második része a Shire-féle "viselkedési etikett"-ről szóló posztsorozatunknak, aminek első része itt olvasható. Tudom, tudom, Nyilvánvaló Kapitány, de tényleg nehéz ügy bevezetőt írni, aki próbálta már, az tudja (Aki meg nem, az Tuja?).

   "Érezd jól magad velünk!
Amikor még azt hitted, hogy többségiek vagyunk, feltehetőleg jól éreztük magunkat, nevettünk, viccelődtünk, de voltak komoly beszélgetéseink is, közös érdeklődési körünk, pletykáltunk a világról, a partnereinkről, és az életünkről. Most, hogy tudod, multik vagyunk, ennek nem feltétlenül kell megváltoznia. Mi nem változtunk semmit. Most már talán lehetőséged lesz észrevenni a különbségeket, esetleg még azt is engedni fogjuk, hogy a nem annyira vicces dolgokat is láthasd. Azonban mi még mindig ugyanaz az alak vagyunk, akit korábban ismertél, még akkor is, ha nem csak egy személy vagyunk. Amikor először elmondtuk két barátunknak, hogy multik vagyunk, az egyik viccelődni kezdett a többszörös személyiségünkön, olyan valakiként ismert minket, aki ezt meg azt csinálta, együtt, mindhárman, mindig is azt csináltuk, a vicceinket, amik néha szárazak és cinikusak voltak, dumáltunk a kapcsolatainkról, a családjainkról, az iskoláról, vagy akármiről. A viccei érzékeltették, hogy elfogadja, jól érzi magát vele, ez is csak az élet egy része volt, ugyanolyan, mint az összes többi. De a másik barátunk azt gondolta, hogy ez rossz, és úgy kell bánni velünk, mintha törékenyek lennénk. Igazság szerint nem változtunk meg, nekünk teljesen normális dolog volt viccelődni a dolgokkal kapcsolatban, az az elfogadottság és a barátság jele volt, ez nem változott amiatt, hogy elmondtuk, multik vagyunk."

   Bizonyos értelemben ez nálunk is így van. Minket nyugodtan meg lehet kérni, hogy egy személyként jelenjünk meg valakivel szemben, ha az illető nem tud elfogadni egy multit, nincs is ezzel semmi bajunk. Viszont ennek ellenére is látni fog altereket, csak ők törekedni fognak arra, hogy hasonlítsanak rám - rendszerint sikeresen - vagy csak rajtam keresztül beszélnének vele. Ha a személy - pont emiatt - szándékosan keresni kezdené a jeleket, előfordulhatna, hogy minden igyekezetük ellenére is észrevenné őket, de akkor letagadnák magukat, azaz azt mondanák, hogy az is én vagyok. Vagyis egy "szerepet" fel tudunk venni, ha valaki arra kér minket, de a lényegen ez nem változtat. A többiek nem fognak - de nem is tudnának - "eltűnni", csak kevésbé lesznek feltűnőek.

   "Ne legyenek kedvenceid!
Tehát hirtelen szembekerülsz a valósággal, hogy a barátod igazából egy egész csapatnyi személy. Ebből talán az a gondolatod lehet, hogy van egy személyiség, az igazi, aki a barátod, és az összes többi csak betolakodó. De az az igazság, hogy ha már egy ideje ismertél minket, nem csak egyikünk a barátod, hanem sokan közülünk. Ha szemben találod magad valakivel, akit nem szeretsz, nem ismersz, vagy csak nem tudod, hogy mit mondhatnál neki, ne kérd meg, hogy távozzon, vagy a "valódi" személyt, a barátodat, hogy jöjjön vissza. Ez csak barátságtalan érzelmeket fog kelteni feléd, és valószínűleg azzal a személlyel szemben is, akiről eldöntötted, hogy a barátod. Ha nem szereted valamelyiket, adj egy kis időt magadnak, ha nem tudsz mit kezdeni velük, próbálj meg beszélni erről. Várhatóan meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyen meg tudod majd ismerni az embereket, ha időt töltesz velük. Ennek ellentéteként esetleg hiányolni kezdheted azokat a személyeket, akikre barátokként kezdtél gondolni. Sokan vagyunk és a Földlakók (akik érintkeznek a külvilággal) változhatnak. Tehát ha hiányzik neked valaki, egyáltalán nem lesz az ellen kifogásunk, hogy találkozhass vele. Megértjük, hogy nem tudod egyszerűen csak felemelni a telefont, felhívni az illetőt és azt mondani, hogy: "Hé! Nem láttalak már évek óta!". Nem azt kell mondani, hogy "Küldjétek ki őt és őt!", hanem inkább valami ilyesmit: "Hiányzik nekem ő és ő, ha esetleg találkoznátok vele, mondjátok meg neki, hogy gyakran eszembe jut!". Az utóbbival senkit sem fogsz megsérteni, és valószínű, hogy eredményes is lesz."

   Minket ez sem zavar annyira, mint például őket, és úgy vettük észre, hogy a multik körében nagyjából ugyanolyan arányban fordul elő ez is, az is (Hol vannak az előbbi megállapítást hitelt érdemlően bizonyító, ebből következően részletes háttérszámítások és hatástanulmányok? Egyébként is, ez egy reprezentatív felmérés volt? Hány válaszadó megkérdezésével készült, és mennyire van "kikozmetikázva"?). Ami minket illet, nem kell valakinek mindegyikünket szeretnie, az amúgy sem várható el senkitől. Ha valaki nem akar beszélni valamelyikünkkel, és ezt közli is, akkor azt az illetőt nem fogja látni, hacsak nem változtat az álláspontján ("Nincs itt semmilyen cenzúra, kérem szépen ... és csúnyán! És megtiltom, hogy bárki is ennek az ellenkezőjét mondja." © by Shadow. Azt nem tudja persze, hogy mi a baj ezzel a mondattal...). Shadow az egyetlen, akire ez nem feltétlenül vonatkozik (ajánlom is...), de őt meg igyekszünk a háttérben tartani, érthető okok miatt. A "parancsra váltás" ellen sincs semmi kifogásunk, ez adódik is a teljesen hierarchizált rendszerünkből. Az ellen viszont nagyon is van, hogy valaki megpróbálja "kézi vezérelni" a "gépezetet", vagyis szándékosan olyan külső ingert próbál előidézni, ami előhozhat egy általa igényelt altert. Ahogy már írtam is, multiknál ez utóbbi az egyik jellemző hozzáállás. A másik meg pontosan az, amit Shire leírt. Ha nem tudod, hogy egy multi ismerősöd melyiket részesíti előnyben, érdemes megkérdezni tőle.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr824477839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerb 2012.04.29. 18:52:41

Ez így nagyjából világos is, de....
A " kézi vezérlés" akaratlanul is előjöhet. Én ugye egy vagyok, de egy csomó minden érdekel, és szívesen beszélgetek ezekről. Egy témaváltás akaratlanul is előidézheti azt, hogy egy másik alter jöjjön elő, aki esetleg azon a területen járatosabb, vagy éppen jobban érdekli a téma mint téged.Ugye ez ilyenformán nem probléma,Mert ugye ez nem direkt provokáció akart lenni, hanem így sikerült.
A másik... Én azért nem hiszem, hogy reális dolog az, hogy az egyik alterrel szívesen beszélek, a másikkal meg nem. Legalább is én úgy gondolom, hogy téged úgy kell elfogadni, ahogy és ahányan vagy. Ha valaki csak bizonyos alterekkel hajlandó kommunikálni, akkor megette a fene az egészet. Az pont olyan, mintha nekem lenne egy olyan "barátom", aki csak akkor áll szóba velem velem, ha mosolygok. Aztán bennem az is felmerült, főleg Shadow kapcsán, hogy mi a teendő akkor, ha esetleg teljesen tőlem függetlenül, (más tényező hatására)vele találnám szemben magam. Gondolom, hogy ő azonnal felismerhető, és valahol írtad, hogy tőle nem mindig sikerül azonnal visszavenni az irányítást. Mit kellene tenni ?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.04.30. 19:00:34

@szerb: Persze, az nem. :) Baj akkor van, ha valaki sikertelenül ki akar kérni egy altert, erre megpróbálja "erőszakkal" is előhozni. Például a nevén szólítja, sokszor egymás után is, ha kell...

Hát ... sok alter örül neki, hogyha külön személyként tekintenek rá, és ebbe beletartozik az is, hogy nem feltétlenül kell mindenkit szeretnie, akit a többiek kedvelnek. És ugyanez fordítva is igaz. :)

A renitens alterekre nem vonatkoznak ezek a szabályok, és nagyon ritka az olyan rendszer, ahol mégis. Emiatt náluk be lehet avatkozni kívülről, főleg ha okot is adnak rá. :)

AngelOfDarkness 2013.08.28. 03:29:22

Én szívesen találnám szembe magam Shadow-val is. Bár többségiként engem sem kedvelne, de nem gondolom, hogy emiatt rögtön agyon akarna verni. Gyűlölet alter, vagy nem, King, ha jól emlékszem azt írtad, ti mind összetett személyiségek vagytok. Szerintem Vele is ugyanúgy el lehetne beszélgetni, már ha Ő is akarná.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.08.28. 16:28:49

@AngelOfDarkness: Mostanában vele is lehet, csak olyan, amilyen. Meg vigyázni kell, hogy ne érezze magát fenyegetve, mert arra is rosszul reagálhat. :S

AngelOfDarkness 2013.08.29. 02:50:38

Nem hiszem hogy tőlem fenyegetve érezné magát, hehe :D Talán még a pillantásától is összeesnék :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.05. 11:31:24

@AngelOfDarkness: "Nem hiszem hogy tőlem fenyegetve érezné magát..."

Az nem biztos. A hirtelen mozdulatokat fenyegetőnek találhatja. Meg azt is, ha valaki a torka felé nyúlkál. Bár ez nagy mértékben attól is függ, hogy milyen a hangulata... :S

AngelOfDarkness 2013.09.05. 14:53:20

Hirtelen mozdulatokat csak akkor teszek ha bogár van a közelemben :D (vagy ha meg akarom ijeszteni a tesómat)
Random fojtogatni embereket meg nem szoktam.:D
Ráadásul ha Shadow egyszer valamilyen oknál fogva megmutatná nekem magát, biztosan nem tennék olyat, amivel feldühíteném - legalábbis tudatosan nem.
Akkor a hirtelen nyakba-ugrást fel is lehet írni a mit ne tegyünk listára :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.05. 15:24:33

@AngelOfDarkness: Nem is fojtogatásra gondolok. Elég ha csak a vállához próbálsz nyúlni... :|

AngelOfDarkness 2013.09.05. 22:04:57

Megjegyzem. :D
Nem szoktam nagyon másokat taperolni, esetleg ha megkér rá. A barátokat és a szűk családi kört nyúzom inkább.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.06. 14:52:04

@AngelOfDarkness: Taperolni én sem szoktam. :) Ha jobban meggondolom, összesen egy személyről tudok, akit átöleltem (mondjuk őt többször is), tehát ölelgetni sem szoktam az embereket. :)

AngelOfDarkness 2013.09.06. 18:11:02

Én szoktam ölelgetni embereket, de nem tudom mi alapján. Például a húgomat nem szeretem nagyon átölelni, míg a nővéremet nagyon is.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.06. 19:23:50

@AngelOfDarkness: Nekem nincs is kit ölelgetni. :| Azt meg ... én sem tudom egész pontosan, hogy mi alapján szeret az ember átölelni valakit. :)

AngelOfDarkness 2013.09.08. 12:16:45

Óó, én megölelgetnélek ha mind megengednétek! :)
Egyébként plüssöket is jó ölelgetni ám :D :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.08. 18:09:50

@AngelOfDarkness: Nem kell mindenkinek megengednie. :) Engem például lehet ölelgetni, meg Akachit is. Bár az utóbbit nem ajánlom...

AngelOfDarkness 2013.09.09. 14:10:07

Hjaj, ha nem a Dirty mind ment volna háttérzeneként, míg ezt olvastam, akkor talán értelmes kommentet is tudtam volna írni x)
Hentai Akachi!
süti beállítások módosítása