Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Heroes sorozat: Niki/Jessica

2014. augusztus 15. 09:00 - King of Shadows

   Most nézem a Heroes című sorozatot (az illiberális demokráciákban "Hősök" néven fut), és az meglepően jól ábrázol egy multit, annak ellenére is, hogy nem ezen van a hangsúly. A történet olyan karakterekről szól, akiknek szuper képességei vannak - nagyon erős, tud repülni, anyagtalanná tud válni, meg tudja állítani az időt, stb - de mindegyiküknek csak egy. Niki a multi karakter, és Jessica az agresszív altere - legalábbis idáig csak őket láttam - . A sorozat egyáltalán nem játssza túl a dolgot - ellentétben a témával foglalkozó filmekkel - és Ali Larter is nagyot alakít a szerepben. (Meg King eleve kedveli őt, az introvertált, lelkizős, elemezgető személyisége miatt. Nagyon gyorsan meg szokta kedvelni azokat, akik olyan lelki tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ő.). Egyébként őt az "Obsessed"-ben is csíptem, ahogy a karakterét is (Ez ... ijesztő.), és a végén sajnáltam is szegényt (Ez utóbbit a karakterre értette, de attól még továbbra is ijesztő.). Éppen ezért nekem kicsit nehéz is volt végignézni némelyik részt, és ugyanezért nagyon együtt tudok érezni Nikivel. Főleg az a jelenet volt "erős" amikor Jessica sérülést okoz a saját gyerekének (Technikailag Niki gyereke. Legalábbis úgy beszélnek róla.). Azt is érdekes volt látni, hogy Micah - Niki fia - azonnal meg tudja különböztetni az anyját, és Jessicát, akár a hangjuk alapján is. Ez utóbbit könnyen észre lehet venni, mert az egyik jelenetben azonnal Nikit kéri, amikor Jessica veszi fel a telefont.

   Niki: Olyan, mint általában a domináns alterek szoktak lenni. Kedves, önzetlen, törődik másokkal, és igyekszik jót feltételezni mindenkiről. Az önzetlensége odáig terjed, hogy önként becsukatja magát, hogy Jessicát ellenőrzött körülmények között tudja tartani. Aztán meg is akarja ölni, mert veszélyesnek tartja, ami később látványosan visszafelé sül el, mert amikor visszakerül a családjához, Jessica fenn tudja tartani a kontrollt, és elkezdi eljátszani őt. Egy multinak az is ismerős jelenet, amikor Niki kéri valakitől, hogy ne hozza elő Jessicát - mert veszélyes - de nem hallgat rá az illető, és ennek meg is lesz a várható eredménye. Egyébként Niki sokáig nem is tud az alterei létezéséről - ahogy az lenni szokott a típusánál - és azt is érdekes megfigyelni, ahogy elkezd hatni az alterére, aki ennek hatására fokozatosan megváltozik.

   Jessica: agresszív-protektor alternek látszik, amolyan "Survival at any cost!" gal ("Életben maradni, mindenáron!" csaj). Sokkal magabiztosabb és érzelemmentesebb, mint Niki, néha egészen szocipata viselkedéssel. Azt ez a sorozat sem hagyta ki, hogy terminátort csináljon a multi karakterből, de az adott univerzumba ez még belefér, elvégre kicsit unalmas lenne egy olyan szuperhős (A jelen esetben inkább szuper-gonosztevő.) film, amiben a karakterek nem használják az adottságaikat. Mivel Jessica "csak" nagyon erős (Ez illik is egy agresszív alterhez, mert ha csak egy kalapácsod van, minden probléma szögnek fog látszani.), majdnem mindig verekszik valakivel - vagy csak fenyegetőzik - ha előjön. Ezt összeadva azzal, hogy ha ki lehet nyírni egy problémát, ő meg is teszi, el lehet képzelni az eredményt. Agresszív alterekre jellemzően ő sem hajlandó nyíltan engedelmeskedni a domináns társának, ami ilyen párbeszédeket eredményez (Angolul nézem, tehát az igazi párbeszéd egy kicsit más, de ez a lényege. Csak egy az egyben nem lehet fordítani, mert akkor értelmetlen lesz, néha még azoknak is, akik amúgy tudnak angolul.):

  • Jessica: Kelj fel!
  • Niki (rémült): Mit csináltál?
  • Jessica: Amit kellett Micah visszaszerzéséhez!
  • Niki (mérges): Ha törődnél Micah-val, nem lövöldöztél volna rájuk! Mellé is mehetett volna!
  • Jessica (magabiztos): Nem szoktam eltéveszteni a célt. Láttad D.L. kabátját.
  • Niki: D.L. Micah apja.
  • Jessica: D.L. egy bűnöző, aki veszélyt hozott az otthonunkba! Azt akarod, hogy Micah is úgy végezze?
  • Niki: Nincs igazad vele kapcsolatban. Neked elment az eszed!
  • Jessica (gúnyolódik): Mert Te aztán tudod, hogy mit csinálsz!
  • Niki (határozott): A részem vagy! Azt kell csinálnod, amit mondok!
  • Jessica: Ez nem úgy működik! Most már nem!
  • Niki (kiborulva): Miért csinálod ezt?
  • Jessica: Mert Te nem vagy elég erős!

   Azért a viselkedése ellenére nagyon szereti Nikit - és ez látszik is - illetve többször is elszólja magát, csak időnként megharagszik rá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr436607715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása