Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

A racionális alterek és a "belügyminiszter"

2012. március 26. 09:00 - King of Shadows

   Többszörös személyiségnél előbb-utóbb megjelenik az igény egy szervezett rendszer létrehozására, az egyébként gyakori kellemetlenségek kiküszöbölése végett, és - többek közt - ebben jut fontos szerep az ilyen altereknek. Erre utal az angol elnevezésük, az Internal Self Helper, röviden ISH is. Elsődleges ismertetőjelük a teljes érzelemmentesség, és a hideg, számító (gyakran cinikus) gondolkodás (Vagyis igazi reálpolitikusok, akik sikeresen távol tartják magukat az ideológiai maszlagoktól és az érzelem vezérelt, szükségtelen akcióktól.). Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy képtelenek felfogni és értelmezni az érzelmeket (gyakran épp ennek ellenkezője jellemző rájuk), hanem csak azt, hogy nekik, maguknak nincsenek érzelmeik, vagy legalábbis képesek kikapcsolni azokat. Emiatt is a manipulatív megoldásokat preferálják, és sokan közülük kifejezetten szeretnek vitatkozni, akár más alterekkel, akár külsősökkel.

 

   A képességeikből adódóan ők szokták ellátni a szervezői feladatokat a rendszeren belül. Ismernek minden altert, tudják, hogy működnek dolgok, és mi miért történik. A további teendőiket és lehetőségeiket már főleg az határozza meg, hogy a rendszer mennyire központosított, vagyis egy lazább, decentralizált struktúránál csak ajánlásokat tehetnek, de tényleges hatalommal nem rendelkeznek. A hierarchikusan felépülő rendszereknél viszont - bizonyos mértékig - azt is ők döntik el, hogy mikor, melyik alter jöhet elő, és hogy kívülről mennyire lehet betekinteni a "szerkezet" működésébe. Ez utóbbival főleg akkor van könnyű dolguk, ha a domináns host nem tudja, mi történik a "motorháztető alatt" (Ez egy többcélú védelmi intézkedés. Őt így nem zavarják a háttérben történő dolgok és még véletlenül sem adhat ki olyan információkat, amivel a külsősök visszaélhetnek.).

   A tényleges irányítást tekintélyelven, nyers erővel, vagy a kettő kombinációjával végezhetik. Az első leginkább úgy működik, mint egy államgépezet, tehát az alterek maguktól hallgatnak rá, vagy kondicionálva vannak, hogy engedelmeskedjenek neki. A második leginkább egy hordára, vagy falkára hasonlít. Ennél gyakorlatilag azért irányíthat, mert erősebb a többieknél. A harmadik lehetőség pedig magától értetődik. Egyébként - bizonyos értelemben - ez utóbbi a leggyakoribb, mivel a protektorok belső rendfenntartási feladatokat is elláthatnak, és adott esetben el is látnak (Ez csak természetes! Nem tudunk - de nem is akarunk - vattamunkahelyeket fenntartani, mert a miénk egy melóalapú társadalom, kérem szépen!).

   Ha az eredeti megvan és aktív szerepet tölt be a rendszerben, gyakran ezt a pozíciót vállalja (ritkábban - ha szeret előjönni - a külső képviselőét). Ilyenkor gyakori, hogy minden alter amúgy is hallgat rá, mert arra vannak kondicionálva, továbbá sokkal erősebb is náluk, szóval ezt is a "vegyes" módszerhez sorolhatjuk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr714339347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerb 2012.04.03. 21:16:27

Nos igen.. Kétségtelen, hogy egy ilyen "rendszer" működése döntően attól függ, hogy mennyire képes az arra hivatott kézben tartani az altereket, illetve megszervezni a mindennapi feladatokat, egyebeket. Viszont, attól, hogy van egy belső életetek, "kifelé" is meg kell felelni. Gondolok itt pl. munka, tanulás, család, egyéb kapcsolatok, tevékenységek végzésére, aminek eredményessége döntő hatással van az életetekre. Gondolom ezek koordinálása viszont a "külsős" feladata, ami szerintem sokkal nehezebb, mint a belső rend fenntartása. Szívesen olvasnék arról, hogy ő
hogyan oldja meg ezeket... :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.04.04. 14:13:33

@szerb: Rendben, majd írok erről is. :) Csak rá kell készülnöm... :)
süti beállítások módosítása