Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Idegen kéz szindróma

2012. február 19. 09:00 - King of Shadows

   Egy párszor már utaltam erre az állapotra, szóval épp itt volt már az ideje, hogy egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk ezt a témát is. Mint az a nevében is benne van, ez esetben az egyén idegennek érzi a saját kezét, vagy egy másik érintett végtagját, és ideiglenesen - szélsőséges esetben véglegesen - elveszítheti fölötte az irányítást (nem az Irán nyitást, azt az amcsik akarják). Az esetek nagy részében az agy két felét összekapcsoló kérges test (Corpus callosum) valamilyen sérülése áll a dolog hátterében. A sérülést fertőzés, agyvérzés, valamilyen agyműtét, vagy a nagyon súlyos epilepszia kezelésére alkalmazott "agyhasítás" (Corpus callosotomy) egyaránt okozhatja, és az így keletkező állapotot "hasadt agynak" (split-brain) hívjuk. Mivel a domináns és a szubdomináns agyterület között részben megszűnik a kommunikáció, az utóbbi kisebb-nagyobb mértékben "önállósítja magát" (Ja! Kikiáltja a függetlenségét, mint Dél-Szudán. Innentől kezdve rendszerint déli irányba mennek a dolgok...). Ez a most tárgyalt szindróma mellet egyéb mellékhatásokat is okozhat.

Maga az "alien hand syndrome" is kétfelé osztható, a helyzet súlyosságától függően:

  • Anarchista kéz szindróma (anarchic hand syndrome)
  • Idegen kéz szindróma (alien hand syndrome)

   Az előbbinél a beteg érzi a végtagot, azt sajátjaként ismeri el, csak időnként képtelen kontrollálni azt, az utóbbinál viszont az érintett testrész teljes mértékben érzéketlen, és a gazdája nem is tekinti a sajátjának. A kérges test sérülésétől függ, hogy melyik jön létre a kettő közül. Mivel a személyiség (tehát az illető) a domináns oldalon van, a másik oldal által érzékelt dolgokra sem megfelelően reagálhat. Az "idegen kéz" vagy a környezete által keltett ingerekre szokott reagálni - azaz, ha a gazdája mondjuk egy fésűt lát, felkapja azt és használni kezdi - vagy a domináns oldal ellen mozog - ha a jobb kéz áttesz mondjuk egy poharat "A" pontból "B"-be, a bal kéz felkapja azt és visszateszi -. Kifejlett alter természetesen nincs a végtag mögött, tehát az képtelen a tudatos gondolkodásra.

   Multiplex személyiségnél akkor jöhet létre az ilyesmi, ha egy alter az épp szub domináns oldalra helyezkedik a háttérben és onnan átveszi az irányítást az egyik végtag fölött. Ebben az esetben viszont mindig egy kifejlett személy áll a dolgok hátterében, aki nagyon is tudatában van annak, hogy mit, miért tesz. Ugyanezért ez nem állandó és optimális esetben bármikor meg is szüntethető.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr564097124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pink ninja 2012.02.12. 18:37:17

jesszus ez nagyon durva lehet... :)
ez hihetetlen, neked volt már, vagy szokott veled ilyen előfordulni?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.12. 18:46:54

@pillangod: Tényleges idegen kéz szindrómám sosem volt, mert az agyamnak semmi baja. Alter által előidézett szokott lenni, néha... :)

pink ninja 2012.02.12. 18:56:22

@King of Shadows: jó igen, így értettem a kérdést :) tudom, hogy az agyadnak nincs baja :)

és az milyen? (megnéztem a videót) tényleg elvesz valamit a kezed csak úgy? :)
lehet olyan, hogy a kezem pofon vágja a főnökömet (anélkül, hogy ezt én akarnám, de van egy alterem, aki az adott helyzetben ezt tenné és átveszi a hatalmat a kezem fölött)? :)))

szólj, ha rosszul értem :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.12. 19:12:41

@pillangod: Igen, és addig gyakorlatilag le van bénulva az érintett kéz, tehát nem érzed és mozgatni sem tudod.

Elvileg lehet. Tapasztalt multiknál nem véletlenül van a "Kartávolságon kívül!" (Out of hand's reach!) vezényszó. Csak olyan helyeken visszafogják az altereiket, szóval az ilyesmi sokkal kevésbé valószínű, mint az, hogy Te ütöd meg. :)
süti beállítások módosítása