Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Introvertált, extrovertált, félénk, visszahúzódó? Melyik micsoda?

2015. augusztus 30. 09:00 - King of Shadows

   Észrevettem, hogy a köznyelv gyakran keveri ezeket a fogalmakat (Ahogy a gazdasági bevándorlót is hajlamosak összemosni a menekülttel. Az emberek szeretnek egyszerűsíteni.), ezért úgy döntöttem, megpróbálok eligazítást nyújtani a kérdésben. Akkor kezdhetjük is, nem?

   Először is pár szó az introvertáltakról (a továbbiakban csak "intro"): ők azok, akiket "visszahúzódóként" szoktak meghatározni. Egy intro jobb megfigyelőképességgel rendelkezik extrovertált ("extro") társainál, ami könnyen túlterhelheti az agyát, és emiatt minél több időt tölt nagyobb társaságban - vagy csak egy idegen személy társaságában - annál jobban elfárad. Gyakorlatilag az agyuk több információt dolgoz fel, mint az extroké, és emiatt az introk részletesebb megfigyeléseket végeznek. Ez utóbbi egyébként is alaptulajdonságuk, tehát szeretik először "felmérni a terepet", és csak utána részt venni egy adott tevékenységben. Ugyanígy beszélgetés közben is hosszabb időt töltenek a mondanivalójuk átgondolásával, mint az extrok, és jobban is figyelnek a részletekre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az agyuk sokkal több információt értékel fontosnak (a lényegtelen dolgokat szortírozza, ezért a személy nem is fog tudni azokról), viszont a "fölösleges" tevékenység ugyanúgy fárasztja, mint a "lényeges". Extrok is biztosan találkoztak már a jelenséggel, amikor egyszerre sok új dolgot akartak megjegyezni, vagy megtanulni; már csak azért is, mert számukra a "csendesebb" elfoglaltságok kevésbé érdekesek, mint a személyek.

   A természetükből adódóan előnyben részesítik az egyedül végezhető tevékenységeket, például a főzést, olvasást, barkácsolást, számítógépezést, vagy a horgászatot. Emiatt vonzza őket az írás, szobrászat, festészet, és a hasonló, kreativitást igénylő dolgok, a tehetségüktől és a lehetőségeiktől függően. A beállítottságuk miatt általában kevés barátjuk van, de rájuk jobban odafigyelnek, mint az extrok. Beszélgetésekben is az introk fokozott érdeklődést mutatnak mások gondolatai iránt, ezért inkább hallgatnak, ha lehetőségük van rá. Ezzel ellentétben az extrok hajlamosak sokat beszélni, akár hétköznapi témákról is. Ugyanígy, az introk röviden fejezik ki magukat, míg az extrok hajlamosak kevésbé lényeges dolgokra is kitérni. Azt is megfigyeltem, hogy az introk általában cinikusak, ami rosszindulatnak látszódhat azok számára, akik nem ismerik őket eléggé.

   Egyébként az introvertáltak is jelen vannak olyan pozíciókban és munkakörökben, amikhez mindenki hajlamos extrovertált személyiséget társítani, például a színészet, vagy a pszichológia. Ali Larter, Kristen Hager, Eva Green, Jennifer Carpenter és Kristen Stewart például introvertált. (Ha már így szóba kerültek, itt jegyezném meg, hogy az említett nők mind szeretnek főzni. AliL és Jen még nagyon családközpontú is. Tudják, hol a helyük, és ehhez még látássérült kutyákat sem kellett bevetni!) (Erre mondja az angol, hogy "Misogyny". Egyébként is: Eva nem szeret főzni. Mondjuk a többiek igen, de nincs is azzal semmi baj!) Egyébként KStew nem csak intro, hanem félénk is, de az más téma, amire most át is térnék, ha már így szóba került.

   Félénkség: ez egy teljesen külön fogalom, amit sokan összekevernek az introvertáltsággal. Az előbbi gyakorlatilag szociális fóbia, ami érinthet extrovertáltakat is, és ez egy "felvett" személyiségjegy, míg az into-extro felosztás az agyszerkezeten múlik. A félénk személyek sokkal óvatosabbak másoknál, és emiatt erős késztetést éreznek arra, hogy kerüljék az érintkezést másokkal, ami szélsőséges esetben a kapcsolattartás minden formájára kiterjedhet. Ez nem azt jelenti, hogy az illető utálja az embereket - még ha annak is látszik a viselkedése - és tulajdonképpen szeretne időt tölteni másokkal, csak a szóban forgó tulajdonsága hátráltatja ebben. Az ilyen személyiségjeggyel rendelkezők tulajdonképpen úgy érzik, mindenki őket figyeli, és azt várja, hogy elrontsanak valamit - mondjanak valami hülyeséget, elügyetlenkedjenek valamit, ilyesmi - csak azért, hogy utána róluk beszélhessenek, leszólhassák, vagy kinevethessék őket. Ehhez társul még a fokozott érzékenységük is, és emiatt kerülik annyira a szociális interakciókat.

   Ambivertált: Valahol középen helyezkedik el az intro-extro tengelyen. Enyhén megtalálhatóak bennük mindkét típus tulajdonságai, de egyikbe se lehet egyértelműen besorolni őket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr787732612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.31. 21:14:23

Én introvertált és félénk is vagyok. Nem szeretek emberek között lenni. Amikor idegen helyen vagyok, folyamatosan megfigyelem a környezetemet, a körülöttem lévő embereket. Sajnos a személyiségzavarom (borderline, avoidant) miatt elég magamnak való vagyok. (Nem diagnosztizált, csak én gondolom így, mivel ezeknek a személyiségzavaroknak a jegyeit viselem magamon.) Soha nem kezdeményezek, de ha meg akarnak ismerni az emberek, el tudok beszélgetni velük. Az MBTI-személyiségteszt szerint INFP vagyok.

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2016.06.10. 12:44:10

Üdv! Érdekes a blogod, egyetértek a leírtakkal. Lenne pár kérdésem.
Neked ugye többszörös személyiséged van, amikor ezeket a sorokat írtad akkor melyik dolgozott? Mindegyik tud a többi létezéséről? Sosem érezted úgy, mintha te valójában csak egy kertész lennél, és a személyiségeid pedig a növények akiket gondozol?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2016.06.11. 19:45:32

@introvertaltak: Szia!

Én írtam, meg Sithis; általában úgy csináljuk.

"Mindegyik tud a többi létezéséről?"

Yep.

"Sosem érezted úgy, mintha te valójában csak egy kertész lennél, és a személyiségeid pedig a növények akiket gondozol?"

Nope. Sithis időnként úgy érzi magát, mint egy juhászkutya a birkák mellett, de az egy kicsit más...
süti beállítások módosítása