Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

A pszichológiai "tükrözés"

2013. szeptember 08. 09:00 - King of Shadows

   Már régen észrevettem, hogy létezik a "tükrözés" (Trükközés? Trükkök százai - amiről neked nyilvánvalóan nem kell tudni - segítette, hogy túléljük az elmúlt három és fél órát...) nevű jelenség, de akárhogy kerestem, sehol sem találtam róla információt (Mert nincsen róla! Nincsen!!!). Pontosabban: magyarul nem, de lehet, hogy ez csak azért volt így, mert nem ismerem a megfelelő pszichológiai szakszlenget hozzá ("It's called "mirroring" in English.). Egyébként hasonlít a "másolásra", csak ez azonnali, és ideiglenes. A továbbiakban fordítani (Ordítani?) fogok a linkelt oldalról, és azt - szokás szerint - kiegészítem a saját megjegyzéseimmel.

Tükrözés - Hogyan teremtünk összhangot

   "Amikor először találkozunk valakivel, gyorsan fel kell mérnünk, hogy az illető pozitív, avagy negatív az irányunkban, ahogy a legtöbb más állat is teszi a túlélés érdekében. Ilyenkor figyeljük a másik testét, és felmérjük, hogy ugyanúgy mozognak-e, és ugyanolyan gesztusokat tesznek-e, mint mi. Ezt hívják tükrözésnek.
   Tükrözzük egymás testbeszédét a kötődés, és az elfogadás jeleként - meg azért, hogy összhangot teremtsünk - de általában fogalmunk sincs róla, hogy ezt tesszük. A régi időkben a tükrözés szociális eszközként szolgált, ami segített az őseinknek sikeresen beilleszkedni nagyobb csoportokba. Ugyanakkor ez egy primitív tanulási módszer maradványa is, aminek részét képezte az utánzás. A tükrözés egyik legkönnyebben észrevehető példája az ásítás. Egy személy elkezdi, és ezzel mindenkit beindít."

   Ehhez nincs sok hozzáfűznivalóm (Nekem viszont nagyon is van! Most már nem csak tőlem "hallottad", hogy egy idegen többséginek - de sokkal inkább minden többséginek - mindig tartsd szemmel a testbeszédét "a túlélés érdekében". Mindegyik le akar szedni minket, látom rajtuk...). Mit mondjak, ez nagyon kellett ám ide! Már nem is tudtam, mi hiányzik...

Tükrözési különbségek férfiak és nők között

   "Geoffrey Beattie, a Manchesteri egyetemen észrevette: négyszer nagyobb a valószínűsége, hogy a nők ösztönösen tükrözni fognak egy másik nőt, mint annak, hogy egy férfi tenné ugyanezt egy másik férfival. Azt is felfedezte, hogy a nők ugyanúgy tükrözik a férfiak testbeszédét is, de a férfiak vonakodnak ugyanazt tenni egy nő gesztusaival, vagy testtartásával - kivéve ha épp udvarló üzemmódban vannak.
   Ha egy nő azt mondja, "látja", hogy valaki nem ért egyet a csoport véleményével, akkor tényleg látja a nézetkülönbséget. Észrevette, hogy valakinek a testbeszéde aszinkronban van a csoport véleményével, és az illető úgy fejezi ki egyet nem értését, hogy nem tükrözi a csoport testbeszédét. Az, hogy a nők képesek "látni", az egyet nem értést, dühöt, hazugságot, vagy fájdalmat mindig is lenyűgözte a férfiakat. Ez azért van, mert a legtöbb férfi agya egyszerűen nincs megfelelően felszerelve arra, hogy érzékelje mások testbeszédének apró részleteit, és nem veszik észre az eltéréseket a tükrözésben.
   A férfiak és a nők agya különbözőképpen van programozva az érzelmek arckifejezéseken, és testbeszéden keresztül történő kifejezésére. Egy átlagos nő hatféle arckifejezést tud használni egy tíz másodperces hallgatási időszakban, hogy reflektáljon, és aztán reagáljon a beszélő érzelmeire. Az arca vissza fogja tükrözni a beszélő által kifejezett érzelmeket, de annak, aki csak figyeli, úgy tűnhet, hogy az épp megbeszélt események mindkét nővel történnek (már ha, két nő beszélget egymással).
   Egy nő a beszélő hangszínéből, és érzelmi állapotából olvassa ki az elhangzottak mögöttes tartalmát, a testbeszéd alapján. Egy férfinak is épp ezt kell tennie ahhoz, hogy felkeltse egy nő érdeklődését. A legtöbb férfi megijed attól, hogy az arcával is reagálnia kellene a hallottakra, viszont ez nagy előnyt jelenthet azoknak a férfiaknak, akik jól tudják használni. Néhány férfi azt mondja, hogy ettől nőiesnek fogják tartani, de a kutatások azt mutatták ki, hogy ha egy férfi tükrözi egy nő arckifejezéseit amikor hallgatja, a hölgy figyelmesnek, intelligensnek, érdekesnek, és vonzónak fogja találni.
   Ezzel szemben a férfiak kevesebb, mint harmadannyi arckifejezést tudnak használni, mint a nők. A férfiak általában kifejezéstelen arcot vágnak - legfőképp a nyilvánosság előtt - az evolúciós szükséglet miatt, hogy visszatartsák az érzelmeiket, és ezáltal elhárítsák a lehetséges támadásokat. Ezért van az, hogy a legtöbb férfi olyan, mint egy szobor, amikor hallgat valakit. Ez az érzelemmentes álarc lehetővé teszi számukra, hogy úgy érezzék, kézben tartják a helyzetet, de ez nem jelenti azt, hogy a férfiaknak nincsenek érzelmeik. Az agyfelmérések kimutatták, hogy a férfiak is ugyanannyira képesek az érzelmekre, mint a nők, csak nem mutatják őket kifelé."

   Ez egy kicsit ... hosszúra sikeredett, de kezdjünk csak neki. Alapesetben a nők tényleg sokkal jobban képesek érzékelni az apró jeleket, mint a férfiak - egyszerűen azért, mert az agyuk azt preferálja - tehát a dolog tanulható (férfiak esetében), és ki is kapcsolható (nőknél). Csak annyi a különbség, hogy melyik "jön" automatikusan. Viszont a legtöbb stabil multi esetében kettősséget vehetünk észre. Mások érzelmeit nagyon jól le tudják olvasni - jobban, mint sok nő - viszont a sajátjaikat nem tudják - vagy csak nem akarják - kifejezni, még annyira sem, mint a férfiak. Azoknál, akiknél valamilyen bántalmazás miatt alakult ki a disszociatív személyiség ez érthető is, mert így tudják a legjobban megvédeni magukat. Azokra a multikra viszont, akiket sosem bántottak, ritkán jellemző az ilyesmi. Alterekre lebontva körülbelül így néz ki a dolog:

  1. A domináns alter például gyakran másolja azt, akivel interakcióba lép, de mindig csak a pozitív jeleket. A negatívak inkább csak elijesztik, és nagyon ritkán fordul elő, hogy azokat is utánozná.
  2. A racionális alterek, vagy ISH-k viszont csak tudatosan tükröznek valakit, ha azt látják jónak. Egyébként meg hajlamosak úgy helyezkedni, mintha a beosztottjuk lennél - és úgy is beszélnek veled - mert ahhoz vannak hozzászokva. Emellett jellemző rájuk a távolságtartó viselkedés, és testbeszéd is. Viszont ha Te is úgy viselkedsz, de azt máshogy fejezed ki, akkor esetleg másolni kezdik a gesztusaidat, hogy kifejezzék a pontos helyzetet (nem ellenségesek veled szemben, hanem ... óvatosak).
  3. A protektorokra szintén jellemző az óvatos távolságtartás, viszont ha Te is azt fejezed ki, elkezdik átvenni a gesztusaidat, ugyanazért, mint az előbbi.

   Meglepő lehet, de az agresszív alterek még inkább képesek értelmezni, amit látnak, mint bármelyik másik. Például sosem támadnak olyanra, akitől egyáltalán nem érzékelnek félelmet (már ha nem borul el teljesen az agyuk, mert akkor teljesen kiszámíthatatlanok). Erről majd később amúgy is írok valamit, azt hiszem. Ugyanakkor bizonyos alterek csak annyira tudják leolvasni a testbeszédet, mint az átlag férfi. Ez utóbbi pedig a nőnemű multiknál lehet feltűnő, mivel eltér a normálistól.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr455497406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AngelOfDarkness 2013.09.08. 12:25:30

Miért van olyan érzésem, hogy ez a téma miattam jutott eszedbe? :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.08. 18:07:25

@AngelOfDarkness: Nem tudom. Egyébként nem miattad, csak olvasgattam ezt-azt, aztán valahogy odakerültem. Onnan meg eszembe jutott, hogy akkor már írhatnék is erről... :)

AngelOfDarkness 2013.09.09. 14:12:11

Akkor jó, csak mivel említetted a kötőjelezést, meg a pontozást, azthittem...na mindegy :D
De biztosíthatlak róla, hogy nem másollak :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.09. 20:14:14

@AngelOfDarkness: Értem. :) Amúgy mindig ilyen ... defenzív vagy? :P

AngelOfDarkness 2013.09.10. 07:11:47

*utána néz a defenzív szónak*
Éééén? Miért gondolod, hogy az vagyok? :D

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.10. 14:31:16

@AngelOfDarkness: Mindig védekezel. :P Remélem ezt nem találod ... offenzívnak. :)

AngelOfDarkness 2013.09.10. 22:48:24

Ha most azt mondom, nem is védekezek mindig, visszavágsz azzal, hogy most is védekezek? :D
Egyébként nem találom annak.^^

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.09.10. 23:11:07

@AngelOfDarkness: Azzal nem. Azzal viszont igen, hogy terelsz... :P

AngelOfDarkness 2013.09.11. 15:38:35

Ez neeem iis iiigaaaaz! x)

TheOverseer 2018.04.18. 18:56:25

basszus, én ezt eddig "kényszeres kaméleon(kodás)nak" neveztem kínomban... eddig. :/
süti beállítások módosítása