Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Vérfarkas és több személyiség

2012. október 17. 09:00 - King of Shadows

   Az már korábban is eszembe jutott, hogy az egész világon elterjedt vérfarkas-történetek, és a multik között lehet valamilyen összefüggés, és most úgy gondoltam, írok is erről. Mondtam már, hogy roppant nehéz bevezetőt írni? És nem is fizetnek érte eleget...

   Először is foglalkozzunk egy kicsit az úgynevezett "orvosi lycantropiával" (Clinical lycanthropy) - amit helyesebb lenne "teriantropiának" (therianthropy) nevezni, mert az ilyen tünetekkel élő egyén nem feltétlenül farkassá változik át. Ebben az esetben a beteg úgy érzi, átváltozott valamilyen állattá - vagy az átváltozás épp folyamatban van - úgy is viselkedik, mint az az állat, aminek "felvette az alakját", és gyakran annak is látja magát, vagy csak némelyik végtagját (deperszonalizáció). Természetesen a test egyáltalán nem változik meg, csak az agy érzékeli azt tévesen, és - szintén magától értetődően - az illető csak olyan állattá képes átváltozni, amilyet ismer. Mint a legtöbb ilyen betegségnél, ennél is előfordulhat, hogy az agyban nincs semmilyen fizikai változás, vagy sérülés, tehát az utóbbi esetben a tüneteket "egyszerű" disszociáció okozza. Ennél is az utóbbi mértéke határozza meg, hogy a személy önérzékelése mennyire azonosul az állat-alterrel. Ha az alter nem válik el teljesen az eredetitől, az egyén a "tipikus" tüneteket mutatja, azaz úgy érzi, valamilyen állattá változott, vagy változik. "Önállóbb" alter esetén már nem feltétlenül emlékszik az állatként töltött időre - vagy abból nem mindenre - és váltás idején a személyisége is regresszálhat. Ahogy az "ébredésnél" is tipikusan olyan tünetek jelenhetnek meg, mint a több személyiségnél (fejfájás, szédülés, émelygés, stb). Orvosi lycantropia esetén a személy nem feltétlenül csak egy állattá tud "átváltozni" (több alter esetén), és az ezzel diagnosztizáltakat is gyakran könyvelik el skizofrénnek, azokat is, akik egyáltalán nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Persze, akadnak köztük skizók is...

   A tényleges multiplex személyiségnél is előfordulhatnak állat-alterek, és ezek viselkedése, valamint értelmi képességei nagyon széles skálán mozognak, a "gondolkodás nélkül engedelmeskedik egy másik alternek"-től, a "csak erővel lehet kontrollálni" beállítottságig. Ugyanígy a "beszélő farkastól", a "tényleges állatig" lehet megkülönböztetni őket.
A történetekben előforduló vérfarkasok is sok tekintetben olyanok, mintha több személyiségük lenne, például:

  • Szükségük van valamilyen külső ingerre - például látniuk kell a teliholdat - az átváltozáshoz, mint az instabil multiknak.
  • Szándékosan változnak át, mint egy stabil multi.
  • Az átváltozás gyakran kellemetlen - enyhén szólva - ahogy egy multinak is az lehet, ha erővel fog vissza egy másik altert.
  • A vérfarkas nem tudja, mit csinál átváltozott állapotban, és utólag nem is emlékszik rá. Ez is ismerős valahonnan.
  • Ébren van, de semmi beleszólása a saját cselekedeteibe, és utólag úgy érzi, hogy csak külső szemlélőként vett részt azokban.
  • A szörnyalakjuk (beast form) gyorsabb, erősebb, és kitartóbb, mint a normális, ahogy az agresszív alterek is ilyenek a társaikkal összehasonlítva.
  • Állatként viselkednek. Az állat-alterek is, amik lehetnek akár agresszívek is.

   A középkorban az írástudatlanok magas aránya miatt nagyrészt szóban terjedtek a hírek, aminek van az a rossz(?) tulajdonsága, hogy hajlamos "kiszínezni" a történeteket (Ha egy nagyobb társaságban azt mondod valakinek, hogy tegnap láttál egy repülőt, meg egy elefántot, és hagyod elterjedni a hírt, rövid időn beül arról fognak beszélni, hogy láttál egy repülő elefántot.). Tehát egy vadállat-alterrel rendelkező multiból könnyen csinálhat egy olyan természetfeletti élőlényt, ami időnként farkassá (medvévé, oroszlánná, hiénává, stb) változik.

   Ezen a témán már régóta gondolkoztam, de az, hogy postot írjak belőle onnan jutott eszembe, hogy mostanában néztem meg a Being Human Syfy-verzióját (Magyarországon "Emberbőrben" címmel jelent meg), és jelen szempontból főleg a második évad az érdekes. Ott a vérfarkasok mindig úgy beszélnek "a farkasról", mint egy alterről, és teljesen (ok, majdnem teljesen) úgy is érzik magukat, ahogy általában egy multi szokta. Ha valaki odafigyel, nagyon könnyen észreveheti az - akaratlan - áthallásokat, ha tudja, hogy mit kell néznie.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr974851629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása