Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Shire szerint hogyan viselkedjünk, quattro

2012. május 01. 09:00 - King of Shadows

   Ennek a posztnak a bevezető szakaszát átengedem egy vendégszerzőnknek, Captain Obviousnak (Ő Szanyi Kapitány egyik kollégája lehet...). Captain? Nyilvánvaló Kapitány: Ez itt a negyedik olyan poszt, ami ugyanarról a témáról szól, mint az előző három. Köszönjük kapitány! Esetleg az első, a második, és a harmadik részt is érdemes lehet elolvasni. Amúgy még mindig Shire oldaláról fordítunk, és még mindig ezt a részét. (Lehetne sokkal jobb bevezetőket is írni! Igen, lehetne! De nem tudunk! Ennyi tehetségünk van, emberek...)

   "Ne bonyolódj bele!
Az emberek gyakran belegabalyodnak a multi életébe. Úgy érzik, rendbe kell hozniuk a multi barátjukat, meg kell menteniük őket, fel kell vállalniuk a kínlódást és a nehézségeket, és a sajátjukként kell kezelniük azokat, felelősnek érzik magukat a barátjuk hogylétéért. Ez érthető is, bizonyos értelemben, senki sem szereti azt látni, hogy olyan valakinek aki fontos nekik, fáj valami, vagy kínlódik valamivel, és az a normális reakció, hogy szeretnének segíteni. De ez nem a Te felelősséged, nem tudsz megmenteni egy másik személyt, nem küzdhetsz helyettük. Lehet, hogy néha törékenynek látszunk, úgy néz ki nem tudunk alkalmazkodni, de tartsd észben, hogy multiként éltünk, és intéztük a dolgainkat az életünk nagy részében, esetleg a teljes egészében. Ne kövesd el azt a hibát, hogy gyenge áldozatoknak látsz minket, csak azért, mert tudsz a több személyiségünkről (Shire következetesen használja a "multiság" szót, ami angolul: multiplicity. Én nem használom, mert szerintem elég ... "érdekesen" hangzik, de nincs ellene kifogásom, hogy mások használják.) és engedjük, hogy lásd a nehézségeinket. Észrevehetsz olyan dolgokat a közösségünk működésével kapcsolatban, amiket nem helyeselsz, de ne tekints magadra istenként, olyan valakiként, akinek joga van megváltoztatni a működési rendünket. Ne érezd úgy, jogod van megváltoztatni, hogyan létezzünk, csak azért, hogy az összeegyeztethető legyen az ideáljaiddal és az erkölcsi elveiddel, viszont azt tudnod kell, hogy nagyon szívesen vesszük a támogatásodat, a véleményedet, a gondolataidat, és az érzelmeidet. Ne félj hangot adni ezeknek, de fogadd el, hogy a mi döntésünk, hogyan működünk, és nem a tiéd. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy beleavatkozz a dolgaink rendjébe, nagy valószínűséggel meg fogsz rongálni, vagy örökre el fogsz veszíteni minket. Viszont ha mellettünk haladsz, őszinte vagy, de támogatsz minket az utunkon, várhatóan egy közeli és kedves barátként fogunk tekinteni rád, és ki tudja, talán még hallgatni is fogunk az ötleteidre."

   Először is érdemes egy kicsit helyreigazítani ezt az irományt, mert - amint azt a végén egyértelműen ki is nyilvánítja - ez csak a rendszerbe történő beavatkozásról szól, és nem a mindennapi élet dolgairól. Azt egy multi is ugyanúgy szereti - vagy épp utálja, ez személyfüggő - ha segítenek neki a mindennapi gondjaival kapcsolatban - például én szeretem, és nagyon örülök is neki - azt viszont már kevésbé, ha valaki megpróbál belemászni a rendszer működésébe (Vagyis intervenciós műveletekkel próbálkozik, azzal a nyíltan deklarált céllal, hogy megsértse a rendszer belső integritását, és csökkentse annak szuverenitását.). Na, ez utóbbiról írt Shire. Az ilyen beavatkozásokat korábban még mi sem viseltük el - erről az egyik, kos csillagjegyű ismerősöm tudna bővebben is mesélni, ha esetleg olvasná ezt - de azóta változott a helyzet - erről meg egy másik ismerősöm győződhetett meg a gyakorlatban is, aki egyébként skorpi (nem a biciklista) - . Most már lehet változtatásokat kérni, amiket - esetleg - végre is fogunk hajtani, ha úgy találjuk, azok nem fognak különösebb gondot okozni. De - ahogy Shire is írta - a kérés és a követelés két, teljesen különböző fogalom. Szerencsére tőlünk még senki sem követelt semmi ilyesmit. Ami a "megrongálást" illeti: ez szerintem egy kicsit túlzás. Kívülről nem lehet komoly bajt okozni, legalábbis a működési elvek megváltoztatásával nem, mert ha a rendszer nem igazodik az elvárásokhoz, kívülről nem igazán lehet rákényszeríteni azokat. Még valami: észrevettem már, hogy mi, multik gyakran használunk olyan szavakat saját magunkra, amit a többségiek csak gépekre, vagy egyéb élettelen dolgokra használnak. Például: "működik", "megrongál", stb.

   Ebben a posztban elhelyeztem néhány shout-outot, némelyik ismerősöm számára. Remélem észre fogják venni őket. :*

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr464478422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása