Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Shire szerint hogyan viselkedjünk, 3

2012. április 30. 09:00 - King of Shadows

   Sok szeretettel köszöntöm önöket, tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim és Olvasóim (... és dakota társaim). Ez itt a Shire által írt viselkedési tanácsokkal foglalkozó értekezés (plagizálásának) fordításának soron következő része. Ha valaki csak most kapcsolódik be, az első és a második részt itt elolvashatja. Most, hogy ezt letudtuk, térjünk is át magára a szövegre!

   "Próbáld meg félretenni az előítéleteidet és hallgass meg!
Egészen a közelmúltig, ha ötleteket és információt akartál keresni a többszörös személyiséggel kapcsolatban, nem találtál volna semmit olyan értekezéseken kívül, amik csak egy személyiségzavarként írják le, ami alig több, mint egy bántalmazott gyerek védekező mechanizmusa. Sokan beszélnek róla kínlódásként és fájdalomként, és elég sötét képet festenek arról, amivel szembekerültél. Most már van néhány oldal, ami kevésbé rossz dologként, és sokkal inkább az érintettek szemszögéből beszél róla, az állítólagos szakmabeliekéi helyett, de ezek még mindig kisebbségben vannak. Várhatóan tényként beállított elméletekről, tönkretett és törékeny emberekről, valamint egy fájdalommal és szenvedéssel teli jövőképről fogsz olvasni. Azt tanácsolom, hogy ne törődj egyikkel se, tedd félre valahova és tölts időt velünk, tudd meg, hogy kik vagyunk, hogy működik nálunk, és mit jelent számunkra ez az egész. Fogadd el, amit mondunk, lehet, hogy az teljesen más lesz, mint amit olvastál, de a több személyiség, és annak kialakulása egy teljesen egyedi dolog. Én, személy szerint sosem találkoztam két teljesen egyforma multival, vannak hasonlóságok, de ugyanúgy előfordulnak különbségek is. Tartsd észben, hogy ebben nem vagy szakértő, és azok a szakmabeliek sem azok, akik azt állítják, hogy értenek hozzá. Az egyedüli szakértők a többszörös személyiséggel kapcsolatban maguk a multik, és ez még az ő esetükben is csak a saját rendszerükre vonatkozik teljes mértékben."

   Ez nagyrészt tényleg így van, egy stabil multi szerintünk is tudja, hogy mi a jó neki és mi nem, legalábbis általában. Ugyanez persze nem vonatkozik az instabilakra, különösképp akkor nem, ha azt sem tudják, hogy micsodák. A hasonlóság kérdésében is igaza van. Minden egyes multi különböző, mindegyik rendelkezik egy saját, önálló, és csak rá jellemző rendszerrel, aminek minden tagja egyedi, ugyanúgy, mint a külsősök esetében. Ugyanakkor tényleg előfordulhatnak hasonlóságok is, amiket Shire a jelek szerint erőteljesen igyekszik kisebbíteni. Például azok alapján, amiket eddig olvastam a váltás, a rendszer belső működése, és a tagjai jellemző szerepköre - már ha van nekik ilyen, ugye - nagyon is hasonló szokott lenni. Szerintem ebben a kérdésben alapszabály az, amit ő is megfogalmazott: egy multi meg tudja mondani neked, hogy nála mi, hogy és miért van, és javasolt azt elfogadni úgy, ahogy van (Feltéve, hogy egy megbízhatónak tartott altertől kérdezősködtél. Ha az alternek esetleg "Gy"-vel kezdődik, és "urcsány"-al folytatódik a vezetékneve, biztos lehetsz benne, hogy szokott hazudni. Meg káromkodni is...). A hivatalos leírások viszont csak és kizárólag a teljesen instabil multikkal szoktak foglalkozni, szóval tényleg ne lepődj meg azon, hogy sok minden egyáltalán nem úgy van, ahogy azt az előzetes ismereteid alapján vártad.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr564478332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AngelOfDarkness 2013.08.28. 03:46:35

Az utolsó mondattal teljesen egyetértek. A te oldalad az első, ahol "stabil multikról" vagy "rendszerről" olvastam.
Más oldalakról csak a miérteket és a tüneteket tudtam meg. Ezért akartam olyat találni, ahol egy igazi multiplexes mesél arról, hogy milyen is disszociatív személyiségzavarosnak lenni (ne haragudj a megnevezésért, Sithis). Szóval nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.08.28. 18:00:32

@AngelOfDarkness: Igen. :) Azt hiszem írtam már (vagy csak akartam írni?), hogy pszichiátriákra többnyire az instabil multik kerülnek, ezért őket tekintik normának. :S

Ahogy az is gyakran előfordul, hogy mindegyiket egyformának gondolják, pedig nem azok. :S
süti beállítások módosítása