Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Shire tanácsai IV.

2012. április 23. 09:00 - King of Shadows

   Folytatom a megkezdett szappanoperát posztsorozatot, azokkal kérdésekkel, amiket bizonyos multik irritálónak tartanak. Az első, a második, és a harmadik része itt olvasható.

   "Ugye Te egy protektor / ISH / gyerek vagy?
Gyakran előkerül ez a kérdés, vagy állítás, amire csak azt tudom válaszolni, hogy idegesítő ha bekategorizálnak minket. Az a feltételezés, hogy szépen besorolhatóak vagyunk az előre meghatározott kategóriákba ugyanaz, mintha az illető azt gondolná, hogy egyetlen okunk van itt lenni. Ezt a kérdést gyakran megkapjuk, főleg más multiktól. Úgy néz ki, sokan közülük elolvasták a használati utasítást és el is fogadták azt szentírásként.* Ezek általános kategóriák amiket a szakemberek hoztak létre abból a célból, hogy könnyebben tudják értelmezni, amit látnak. Azonban figyelmen kívül hagyták személyek más részeit csak azért, hogy be tudják gyömöszölni őket egy kategóriába, és ne kelljen igazán megismerniük az illetőket, ezzel sztereotípiát csinálva belőlük. A protektoroknak egy bizonyos stílusban kellene viselkedniük, és ugyanez áll a más típusú emberekre is. Egy protektortól nem akarják azt látni, hogy összegömbölyödik és sír, vagy egy ISH-tól, hogy titokzatos, gondatlan és nemtörődöm. Többek vagyunk, mint egyszerű címkék, főleg ha olyan címkékről van szó, amiket olyan valaki hozott létre, akinek sosem volt első kézből származó tapasztalata a többszörös személyiséggel kapcsolatban."

   * Miután részletesebben olvasgattam Shire oldalát (a továbbiakban is szeretnénk foglalkozni vele, és fordítani tőle ezt-azt) észrevettem, hogy ezt, az egész kérdésekről szóló fejezetet egy olyan alter írta, aki nagyon érzékeny a "beskatulyázásra", és úgy általánosan is ellenszenvvel viseltethet a többségiek iránt (Igaza van! Neked meg csönd van! Húzzatok már a p***ába ezzel!! Gyerünk, előre!!!). A rendszerük működését leíró fejezet stílusa érezhetően más, lágyabb, és ott azt állítják, hogy van két alter, akik technikailag ugyanazt a feladatot töltik be, amit én, csak ők sokkal korlátozottabb jogkörökkel, és megosztva. Mondjuk az utolsó érthető is, mert sokkal nagyobb a rendszerük, mint a miénk. Mivel sehol sem találtam dátumot, vagy aláírást erre csak következtetni tudok, de ritkán szoktam tévedni, a "saját területemen".

   Ahogy Sithis már írta is, feljebb. Elsősorban annyit, hogy a legtöbb alter tényleg belefér legalább az egyik kategóriába, még ha adott esetben nehezen is. Ugyanakkor a határok tényleg nem annyira merevek, és egy alter több "szerepet" is be tud tölteni, ha eléggé összetett hozzá, és ugyanígy az érzelmek terén is lehetnek nagyon változatosak. Ami minket illet, egyáltalán nem vesszük sértésnek a "skatulyázást", csak nem kéne meglepődni, ha valamelyikünk sehogy sem fér bele a neki szánt egyetlen "dobozba".

   "Mikor leszel jól?
Ez általában azt jelenti, hogy mikor fogsz integrálni? Na mármost: az nem zavar, ha megkérdezik, hogy mikor fogok integrálni, de az a feltételezés, hogy az egy személy/egy test az elérendő cél, a jobban leszek definíciója, sértő. Megkérdezheted, ha akarod, csak ne feltételezd, hogy meg is fog történni. Emellett egy multiként - akit nagyon komolyan bántalmaztak már az élete során - a javuláshoz vezető út nagyon hosszú és kimerítő. Egész életemben hallgathattam a "lépj túl rajta" kijelentéseket. A bántalmazóim továbbra is ártanának nekem, ha nem lennék azonnal normális. A körülöttünk lévő emberek szükséglete az iránt, hogy jobban legyünk nem csak pontos mása a bántalmazóink viselkedésének, hanem még bűntudatot is kelt bennünk, amiért ennyi időt töltünk a rendrakáshoz szükséges munka elvégzésével. Megértjük, hogy azok az emberek, akik a barátainknak tartják magukat nem szeretnék azt látni, hogy szenvedünk, de az sértő számunkra, hogy ránk akarják erőszakolni a szükségleteiket, és határidőket szabnak nekünk."

   Igen, ezt az integráció dolgot én is megkaptam már mindenkitől, legalább egyszer, aki tudta, hogy multi vagyok. Engem különösebben ez sem zavar, legfeljebb elmagyarázom a kérdezőnek, hogy nem fogok, és nem is akarok integrálni. Ami zavar, az az, ha valaki ennek ellenére, továbbra is erőlteti a dolgot, azt teljes mértékben figyelmen kívül hagyva, hogy ha a rendszer működőképes, és nekem így jobb, akkor miért akarnék egyáltalán integrálni? (Vagyis: azt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki integrálni akar, legyen szíves abbafejezni! Ez hazugság, ilyet senki nem mondott! Tudja mit? Azonnal vonja vissza! Vagy beperelem...) E mellé jön még az is, hogy - Állítólag. Én természetesen nem tudom biztosan, mert sosem integráltam, de az illetékesek azt állítják. - az emlékek nem vesznek el, tehát a létrejövő egy személy továbbra is tudni fogja, hogy kell altereket létrehozni, vagyis semmi sem garantálja, hogy nem jönnek létre újabb alterek, és nem lesz ismét multi. Ennek ellenére is kérdezni természetesen lehet, csak nem kéne rám erőszakolni egy nézőpontot. Azt viszont nagyon nem ajánlott még javasolni sem, hogy egyszerűen pusztítsam el az altereimet, és azzal meg is van oldva a dolog, mert ők ezt enyhén szólva sem fogják jó néven venni (Ezen nincs is semmi meglepő. Ha betámadsz egy állatot, az el fog menekülni, vagy vissza fog harcolni. Tessék, ki is lehet próbálni mondjuk a királykobrán!). Ez nagyjából minden multira igaz.
   Ebben a fejezetben ők is utaltak a határidők kérdésére is, ami szintén egy nagyon kényes téma. Azt hiszem aki ismer az tudja, hogy itt mire gondolok. Alapesetben nem zavar egy adott időkeret - például utálok elkésni bárhonnan is, és ez nem is jellemző rám - de ha próbálom jelezni, hogy valamilyen esetben zavar a sürgetés, akkor nem árt azt figyelembe venni, máskülönben baj lehet belőle. Egyszerűen feszültséget kelt bennem, amitől ideges leszek, az meg senkinek sem jó, de főleg neked nem. Ez is nagyon gyakori lehet a multik között, legalábbis én eddig úgy vettem észre.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr104462005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AngelOfDarkness 2013.08.28. 02:50:01

Tessék, meg is kaptam amit akartam, Shadow is szerepelt. Sőt, még Boethia is!

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.08.29. 15:35:05

@AngelOfDarkness: Persze, engedem, hogy hozzászóljon, ha nem akar túl durvákat mondani. :) Csak Shadow esetében ez viszonylag ritka... :S

isolated. 2014.01.11. 18:56:18

Szia! Lehet, hogy hülye kérdés, de már egy ideje foglalkoztat, hogy ilyenkor, mikor írod a blogot, és mondjuk Shadow hozzászól, váltás történik? Vagy ugye tudtok kommunikálni, és akkor nem történik váltás csak leírod, amit hozzá szeretne fűzni? Ja és ha váltasz, és Shadow ír, utána visszajössz és utólag pirosítod be? Vagy már alapból ő ír úgy?

Jujj, ez kicsit ilyen összefüggéstelen zagyvaságnak tűnik így visszaolvasva... de azért remélem nem olyan nagy hülyeség:\

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2014.01.13. 11:01:02

@lightofthedarkness: Szia!

Rövid hozzászólásokhoz nem váltok, tehát nekem mondja, én meg leírom, és átszínezem. A gyakori ide-oda váltástól amúgy is fájna a fejem, szóval azt igyekszem kerülni, ha lehet. :)

isolated. 2014.01.22. 16:29:26

Jogos, köszi a választ!:-)
süti beállítások módosítása