Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Részletesen az alvásról

2012. március 17. 09:00 - King of Shadows

   Ebben a postban kicsit boncolgatni szeretném az alvás működését, mert a közhiedelemmel ellentétben nem olyan egyszerű dolog az, mint amilyennek látszik. Magát a folyamatot két fő részre lehet osztani: REM (Rapid Eye Movement) és NREM (Non Rapid Eye Movement) szakaszra, és az utóbbi további három részre tagolódik, ezeket jelölhetjük N1-el, N2-vel, és N3-al. Az alvás ciklusokra oszlik, mialatt a fázisok a következő sorrendben követik egymást: N1 --> N2 --> N3 --> N2 --> REM. Ez nagyjából 90 - 120 percet (azaz másfél - két órát) vesz igénybe, utána kezdődik elölről. Ha a ciklus nem megy végig, az alatta eltelt idő bizonyos értelemben "kieshet", tehát ebben az esetben akár másfél órával kevesebb alvással is számolhatunk. Ha az egyik szakasz kimarad, vagy rövidebb a kelleténél, az alvásmegvonás bizonyos tünetei jelentkezhetnek. A szakaszok funkciójuk szerint így oszlanak meg:

   N1: ez a bevezető szakasz, az ébrenlétből az alvásba történő átmenet ezalatt megy végbe. Alvás közben ezekben az időszakokban a legéberebb a személy, emiatt ekkor ébred fel a legkönnyebben.

   N2: hasonló az előzőhöz. Ilyenkor is nagyon könnyű felébredni, és álmok csak nagyon ritkán jelentkezhetnek.

   N3: "mélyálom", vagy slow-wave sleep (SWS). Mint az a nevéből is adódik, ekkor lehet a legnehezebben felébreszteni valakit, és ebben az időszakban álmok is előfordulhatnak, még ha ritkán is. Ilyenkor felgyorsul a test regenerálódása, ezért (is) az időtartamát többek közt az határozza meg, hogy az ébrenléti periódusban mit csinált az illető (például a fizikai igénybevétellel járó tevékenységek elnyújtják). Ha ez rövidebb a kelleténél, vagy teljes mértékben ki is marad valamiért, az az alvásmegvonás fizikai tüneteit vonhatja maga után. Ezek közé tartozik például:

  • a növekedés lassulása
  • az immunrendszer gyengülése
  • izomfájdalmak, izomgyengeség
  • csökkenő reakcióidő
  • Kézremegés
  • Fejfájás
  • Magas vérnyomás
  • Érzékenység a hidegre
  • Véreres szemek
  • Szem alatti "táskák"

   REM: ez az álmok ideje, ezalatt - optimális esetben - az izmok teljesen lebénulnak, mert anélkül az illető a valóságban "eljátszaná" azt, amit épp álmodik. Ez szükséges az emlékek rendszerezéséhez és feldolgozásához, ezért (is) egy kisbaba például az alvásidejének nagyjából 80%-át ebben tölti. Ezalatt a fontosnak ítélt emlékek "megszilárdulnak" és átkerülnek a hosszú távú "részlegbe", míg a fölösleges dolgok "kiszortírozódnak", azaz törlődnek. Ez gyakorlatilag ugyanaz, amit a hamis emlék szindrómával élők tudatosan csinálnak, csak ebben az esetben öntudatlanul történnek a dolgok (Szerintem ez egyáltalán nem meglepő...). Ha ez nem elégséges a következőket tapasztalhatjuk:

  • Ingerlékenység
  • Zavarodottság
  • Tanulási nehézségek
  • Hallucináció
  • Ásítozás
  • Emlékezési nehézségek
  • Retrográd, vagy anterográd amnézia
  • Depresszió

   A súlyos, hosszú ideig tartó alvásmegvonás halált okozhat. Többszörös személyiség esetén az alterek a hosttól függetlenül is képesek REM - üzemmódba lépni, azaz mentálisan kipihenni magukat, ugyanakkor ez fizikai regenerálódást nem jelent, tehát a "mély alvást" (az N3-at) nem tudja helyettesíteni. Az új alterek is a REM szakaszban alakulnak ki ténylegesen, azaz olyankor "véglegesítődnek" az előző ébrenléti periódusban rajtuk végrehajtott változtatások, finomítások is. A tényleges leválasztásuk viszont a "mély" szakaszban történik a strukturális változtatások miatt (Legalábbis a tárgyalásos szecesszió esetén.).

   A disszociatív személyiséghez tartozó "külön alvás" nem az úgynevezett "egyoldalú mély alvás", vagy "féloldalas mély alvás" (Unihemispheric Slow-Wave Sleep, USWS), ami bizonyos állatoknál figyelhető meg. Ez utóbbinál az agy egyik fele alszik (és a hozzá tartozó szem csukva van), miközben a másik ébren működik.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr434322109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankaa (törölt) 2012.03.18. 15:46:31

Vhogy volt egy olyan érzésem, hogy itt több infót is megtudok majd :)))

krellera 2012.03.20. 01:08:16

Szia!
Engem még mindig az foglalkoztat, hogyan tudod magad tisztességesen kipihenni?:)
Tudom, már írtad, hogy az egyik tv-t néz, a másik alszik, stb., de egy a test, eredetei sincs már /?/, akkor hogyan? Azért a személyiséged is EGY, mégha több alterből is áll. Vagy nem?
Hu! Szóval, te engedted meg, hogy azért lehetünk hülyék is:))))))

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.03.20. 16:41:10

@krellera: Szia! :)
Ugyanúgy, ahogy mindenki más: leteszem a testet és alszom. Ha az éppen irányító alter alszik, a test is alszik, és azt többnyire mindenki tiszteletben is tartja. :)
Mondjuk, ha nem muszáj aludni, előfordulhat, hogy valamelyik felkel... :S

Egy test van, több személyiséggel. :) Csak "hivatalos" értelemben vagyok egy személy, attól függetlenül, hogy élőben többé-kevésbé egy személyként jelenek meg. :)

szerb 2012.03.25. 20:02:24

@King of Shadows: "Mondjuk, ha nem muszáj aludni, előfordulhat, hogy valamelyik felkel... :S"
Ezt szó szerint értsem? Mármint a felkelés nekem helyváltoztatást jelent. Ez akkor azt jelenti, hogy valamelyik alter "testet ölt" és önálló életre kel? Csak, mert ez elég veszélyesen hangzik, hiszen agresszív alter esetében ilyenkor nincs kontroll....
Azt is szeretném tudni, hogy lényegében ki blogol?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.03.25. 20:54:43

@szerb: Igen, de agresszív altereknek nem engedünk annyira szabad mozgást. Nekik is lehet, de akkor legalább egyvalakinek ébren kell lennie vele, hogy szemmel tartsa. :)

Meg a nyílt agressziót érzékelnénk, és arra felébredünk. És - mivel a gondolat sokkal korábban megjelenne, mint a tényleges cselekedet - még időben be tudnánk avatkozni. :)

Én ("King"). Sithis időnként hozzászól valamit, vagy lekérek tőle dolgokat. :)

Hujcilopokli 2015.02.08. 14:13:23

Szia! Jó rég volt az itteni eszmecsere, de én csak most értem ide az olvasással :) Az a kérdés merült fel bennem, hogy mit gondolsz a lélekről? Létezik? Ha igen, neked egy van, vagy mindegyik alternek külön?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2015.02.09. 05:01:06

@Hujcilopokli: Olyan, hogy "lélek", szerintem nem létezik, csak személyiség van, az meg egy biológiai (esetleg biokémiai) termék, amit az agyad megfelelő ... részei hoznak létre, és tartanak fent. Épp emiatt, az előbbi szerv célzott ... megrongálásával a személyiséget meg is lehet változtatni, vagy teljesen el is lehet törölni. A tudatmódosítók gyakorlatilag ezt is teszik, határozott ideig. Megváltoztatják az agy egy részének működését, ami az ismert (vagy kevésbé ismert) hatásokat okozza...
süti beállítások módosítása