Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Hogy működik az agy "hőközpontja"?

2012. február 27. 09:00 - King of Shadows

   Szeretném előrebocsájtani, hogy nincs szakirányú végzettségem, szóval most csak azt írom le, amit érzékelek saját magamon, és a tévedés lehetőségét is fenntartom. Ezenfelül itt szeretném leszögezni azt is, hogy ez egy blog, szóval az, ami itt olvasható csak a véleményem, és nem egy szakorvosi értekezés.

   Mivel az embernek állandó testhőmérséklete van, kénytelen azt szabályozni és fenntartani is, és ez utóbbi feladatot látja el az agy egyik része. Maga a szerv két részre osztható: az egyik fele "méri" a beáramló vér hőmérsékletét, a másik pedig meghatározza az optimális testhőmérséklet értékét. Normál esetben nagyon kicsi eltérés van a kettő között, ez egyébként egyik feltétele is az úgynevezett jó közérzetnek (az olyasmi lehet, mint a közbiztonság, csak annak más a feltétele), viszont abban az esetben ha a két érték különbözik egymástól az agy bizonyos válaszreakciókat ad. Ha a tényleges érték alacsonyabb, az illető fázni fog, és ha elég nagy a differencia az inaktív, hőleadást csökkentő módszerek mellett az aktívak (akaratlan izommozgások, vagyis remegés) is működni kezdenek. Ugyanígy, ha a tényleges érték magasabb az elvártnál (akkor túlteljesítettük a tervet) a test automatikusan megpróbál hőt leadni. Az agy ebben az esetben is be tud avatkozni egyéb, aktív módszerekkel is ha veszélyesen nagynak érzékeli a különbséget, például azzal, hogy elájul (Most nem a monetáris politikáról beszélünk, egészen véletlenül? Nem? Pedig ez nagyon úgy hangzott...).

   Láz esetén végső soron annyi történik, hogy a "hőközpont" ideiglenesen megemeli az optimális értéket (Mint az ötéves terv. Ott is mindig emelték a célszámokat. Vagy az acélszámokat?), így a tényleges testhőmérséklet alacsonyabb lesz, ami azt eredményezi, hogy a test elkezdi felfűteni magát, és az illető fázni kezd, értelemszerűen. Ha sikerül elérni a kitűzött célértéket, az egész folyamat "átesik", az elvárt érték visszaáll a normálisra, és a test ezt reagálja le. Tehát a lázcsillapítók végső soron annyit csinálnak, hogy a hőközpont megfelelő részét próbálják visszaszabályozni, kémiai eszközök segítségével.

   A több személyiséggel rendelkezőknél viszont ezek a dolgok (is) máshogy működhetnek, mert náluk a hőszabályzó (részben, vagy teljesen) tudatos irányítás alatt lehet. Ez okozhat például - látszólag kiváltó ok nélküli - belázasodást, vagy egyéb feltűnő jelenségeket is. Például sok multi nem izzad a melegben (kivéve, ha már tényleg nagyon meleg van), hogy a test ne veszítsen folyadékot, még akkor sem, ha ennek hyperthermia (túlmelegedés) lehet az eredménye. Hasonló játszódhat le fordított esetben is, tehát hidegben sem feltétlenül próbálják fenntartani a normál testhőmérsékletet, amiből - főleg télen - hypothermia (kihűlés) lehet. Például én sem izzadok ha meleg van, a test hűtését meg a keringésemen keresztül oldom meg, amennyiben ez lehetséges. Ehhez fel kell emelni a vérnyomást, és a kéz, a kar (Mondja! Mi a fr.ncot akar?) és a lábfej felszínközeli, szemmel láthatóan felfúvódott ereit hűteni kell. Ilyenkor hőcsere történik, a hideg vér visszaáramlik a testbe, ahol ismét hőt cserél, lehűti a szerveket (azaz felveszi tőlük a hőt), majd visszajut felszínközelbe leadni azt. Ezt más multiktól tanultam el, ahogy azt is, hogy hidegben lassítani kell a keringést, így a felszínnel érintkező vér (az arc és a kéz erein keresztül) kevésbé hűti le a testet.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr744186954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankaa (törölt) 2012.02.24. 22:13:11

De akkor Te miért vagy fázós? :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.25. 01:20:12

@Ankaa: Mert az ilyesmit nem én irányítom (hostként nem is tudnám), hanem egy külön alter, és ő a hideggel sokkal óvatosabb. A meleg sokkal kevésbé veszélyes, mert bármikor be lehet indítani a hőleadást, ha komoly a helyzet, a hideggel viszont nem ilyen egyszerű a dolog. Arról már nem is beszélve, hogy az utóbbi akár sérüléseket is okozhat, mert a végtagok elkezdhetnek megfagyni... :)

krellera 2012.02.25. 02:03:17

Azért ez a helyzet párosul némi macerával..
Elég sokmindenre kell koncentrálnod. Még ha meg is van az együttműködés, mégis kell egy koordinátor-szerep, nem? Sokáig tartott megtanulni ezt ennyire kézbentartani?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.25. 02:24:15

@krellera: Nem feltétlenül, mert ez is nagyjából úgy működik, mint a légzés. :) Azt is lehet tudatosan lassítani, gyorsítani, vagy akár le is állítani (azaz visszatartani a levegőt), de magától is rendben működik (illetve van, akinél nem, de az egy veszélyes állapot). "A fűtést" sem feltétlenül kell kézi vezérelni, de van rá külön alter, aki meg tudja csinálni. :)

Ankaa (törölt) 2012.02.25. 12:20:31

@King of Shadows: Értem, most már ezt is tudom. :)

krellera 2012.02.25. 16:28:55

Szia King!
Köszi a válaszokat.:)
Találtam a Blogon egy írást: "Rövid összefoglaló a témáról" címmel. Az utolsó mondat nagyon meglepett, vagyis, hogy a SM-betegség többnyire úgy alakul ki, hogy a delikvens menekül a személyisége elől, tehát az önhipnózis szélsőséges esete lehet. Ez megdöbbentett, erről így még nem hallottam.
Tudnál erről írni, ha nem fáradtság? Köszi!:)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.25. 17:37:10

@krellera: Szia! :)
Szívesen! :)

Huhh. Az "SM" a Sclerozis Multiplex, ugye? Azt nem ismerem közelebbről, szóval arról nehéz lenne, de nekem az "elgéplésnek" néz ki, mert a disszociatív személyiséget szokták szélsőséges önhipnózisnak tekinteni.

Úgy tudom a sclerosis fizikai elváltozásokat okoz az agyban, tehát az eleve nem lehet önhipnó. Sclerosis például akkor alakulhat ki, ha az agy "vérbarikádja" (blood-brain barrier, ERRE találjon valaki értelmes magyar fordítást! :P) ideiglenesen meggyengül - mondjuk fertőzés miatt - és beenged valamit, amit nem kellett volna...

krellera 2012.02.28. 22:17:52

@King of Shadows: Szia!:)
Igen.

Én is így tudom.

Lehet, hogy tényleg "elgépelés".
Vagy talán mégis van valamilyen lelki előzménye a betegségnek. Csak kíváncsi voltam.
A "Hasznos linkek"-ben találtam a leírást.
Köszi:)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.29. 11:49:37

@krellera: Szia! :)

:)

Ha az agy fizikai sérülése okozza, akkor nem lehet lelki. A személyiségzavaroknál az agy sértetlen, csak nem átlagosan működik. :)

Szívesen. :)
süti beállítások módosítása