Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Honnan jönnek az érzelmek?

2012. február 25. 09:00 - King of Shadows

   Gondolom nem közlök semmi meglepőt azzal, hogy az agy bizonyos területe felelős az érzelmek kialakulásáért és fenntartásáért is. Alapállapotban ez a szerv alárendelt szerepet tölt be a tudatos résszel szemben, tehát az egyén képes kontrollálni, vagy akár el is nyomni a saját érzelmeit, de - rendszerint külső - stimulálás hatására ez a viszony átfordulhat. Az utóbbi esetben ez a rész erősen hat a tudatos gondolkodásra, bizonyos helyzetekben akár "kényszerítheti" is az egyént valamire, erre utalnak például az "ökölbe szorult a kezem", "kinyílt a bicska a zsebemben", "már viszketett a tenyerem" és hasonló kifejezések a magyar nyelvben. Ez a hatás akaraterővel mérsékelhető, vagy akár teljes mértékben ki is iktatható, továbbá az utóbbi "képesség" tanulással fejleszthető is. Ez volt a dolgok rövid, tömörített megfogalmazása, mert az egész folyamat egyénenként nagyon differenciált lehet.

   Példának okáért az "érzelemközpont" nem ugyanolyan erős minden egyes személynél, és az eltérések nagyon széles skálán helyezkednek el, az apátiától (érzelemmentesség) a hisztrionikus személyiségzavarig (túl érzelmes). Itt érdemes különbséget tenni aközött, hogy valaki vissza tudná fogni az érzelmeit, de erre nem hajlandó (hisztériás), és aközött, hogy valaki képtelen erre. Az utóbbi a hisztrionikus személyiség (HPD). Egyébként a HPD alanyok is képesek elsajátítani bizonyos mértékű önkontrollt, csak az ő esetükben ez sokkal nehezebb és számukra annak fenntartása is sokkal inkább megterhelő lehet (ahogy az sem mindegy, hogy öt, vagy harmincöt kilót kell cipelni). Az "érzelemközpont" személyenként is eltérően reagálhat bizonyos külső ingerekre, tehát az a könyv, film, akármi, ami valakit szórakoztat, másvalakit akár untathat is. Épp emiatt a magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyek egyik jellemzője, hogy gyorsan képesek felismerni és megtanulni, hogy mások mire, milyen érzelmi reakciókat adnak, és ezt kezelni is tudják.

   A többszörös személyiséggel (Mindjárt indítványozni fogom ennek a kifejezésnek a betiltását...) rendelkezőknél ez is máshogy működhet, mert náluk némelyik alterhez tartozhat bizonyos érzelmi állapot is, tehát egy alapvetően vidám, mosolygós altert nem nehéz szórakoztatni, egy depressziós mindig szomorú lesz, egy agresszívat meg egyáltalán nem nagy varázslat feldühíteni. Ennek az ellenkezője is érvényes lehet, tehát egy alterből teljes mértékben hiányozhatnak érzelmi állapotok. Például ha van agresszív alter a rendszerben, előfordulhat, hogy a többi egyáltalán nem képes dühöt, vagy haragot érezni (Ha meg mégis, lehet, hogy valakinek haragoztak. Bocs!). A hozzá tartozó érzelem kiváltásával / kiprovokálásával elő is lehet hívni egy altert és ez visszafelé is működik, azaz minden érzelemspecifikus alter kiváltó ok nélkül is hozhatja az adott emóciót. Minél összetettebb egy alter, annál többféle érzelemre lehet képes, tehát a bonyolultabbaknál nem ilyen könnyű váltást előidézni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr164202809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása