Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Az integráció

2012. február 15. 09:00 - King of Shadows

   Ez az egyik legvitatottabb téma a multiplex személyiséggel kapcsolatban (Körülbelül olyasmi, mint a szerb - kroát nyelvkérdés. Segítek: külön nyelvük van, és emellett használják a szerb-horvátot is.), szóval multik és pszichológusok előtt csak óvatosan emlegessük (és az sem árt, ha gyorsan tudunk futni). Sokan sokféle érvet hoztak már fel ellene és mellette is, most ezeket próbáljuk meg tárgyilagosan áttekinteni. De először is, mi az integráció?

   Ez a kifejezés kettő, vagy több alter teljes összeolvadását jelenti, ami lehet ideiglenes, vagy akár végleges is. Értelemszerűen a végleges változatával lehet megszüntetni a többszörös személyiséget (ezt még mindig tök hülye kifejezésnek tartom...), és a nyugati pszichológusok egy része rá is szeretné beszélni a pácienseit. Ez végső soron úgy történik, hogy az alterekből egyszerűen létrehoznak egy új személyiséget, ami az összes emlékükkel és a tulajdonságaik egy részével is rendelkezni fog (Erről miért a Szovjetunió jutott eszembe?). Viszont annak, aki évekig élt multiként, egy működő rendszerben az átállás okozhat komoly problémákat is. Ahogy egy multi volt szíves megfogalmazni helyettem, képzeljük el a következőt:

   Gépkocsit vezetünk egy hosszú úton, és legalább egy ismerősünk ül mellettünk, aki szintén volt már volán mögött. Ha álmosak vagyunk, bármikor le lehet parkolni, helyet cserélni, átadni a kormányt az illetőnek, megmondani neki, hogy hova akartunk menni (arra az esetre, ha nem tudná), és az ő helyén végig lehet aludni a maradék utat. Többségiként viszont egyedül vagyunk a járgányban, tehát kénytelenek vagyunk mi vezetni, már ha el akarunk jutni bárhova is (Ön dönt! Alszik, vagy vezet! Ha már itt tartunk: alva vezetésért vették már el valakinek a jogsiját?). Viszont egy utastársnál rá is tekintettel kell lennünk és érte is felelősséggel tartozunk. Ebből érezhető, hogy az, aki nincs hozzászokva az egyedül vezetéshez, elég kellemetlennek találná azt, ha egyszer rákényszerülne valamiért, főleg akkor, ha mondjuk neki addig nem is kellett ismernie az utat, mert volt mellette valaki, aki navigálta. Ehhez hozzátehetjük még azt is, hogy neki azt sem kellett tudnia, hogy lehet megjavítani a járgányt, mert korábban az is az utastárs feladatköre volt.

   Ezzel szemben én sokkal előnyösebbnek tartom, ha csak megpróbálják kiépíteni az együttműködést az alterek között (ez meg olyan, mint az Európai Unió, ami nekünk nem diktálhat), mert a tüneteket az is meg tudja szüntetni, és ez rendszerint nem is ütközik bizonyos alterek heves ellenállásába (főleg, ha nem akarják ratifikáltatni velük a Lisszaboni Szerződést).

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr434091114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankaa (törölt) 2012.02.11. 13:32:03

Eszem ágában sincs okoskodni, de ha abból a szempontból nézzük, hogy az ember mégiscsak társas lény, akkor nem lenne mégis előnyösebb?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.11. 14:29:18

@Ankaa: Nem. Minden átkerül, tehát az integrált személyiség enyhén szólva is agresszív és gyűlölködő lenne, csak nem annyira, mint Shadow...

pink ninja 2012.02.11. 21:39:23

@King of Shadows: te mióta vagy multi? emlékszel még arra, hogy milyen volt? neked multinak lenni egyszerűbb is, vagy "csak" praktikusabb?

#sithis: tetszett a szovjetuniós hasonlat :DDDDD

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.11. 22:02:16

@pillangod: Általános hetedik óta. Valamennyire emlékszem is, sokkal rosszabb volt. :( Most viszont egyszerűbb is. :)

Örülök neki. :D

elso 2012.02.11. 22:47:04

@King of Shadows: ez az autovezetes-hasonlat sok mindent megmagyaraz! Es azt mar irtam asszem (vagy csak akartam?), hogy vegulis sohasem vagy egyedul, ami azert csak elony :)

Munkaszerzes es parkapcsolat szempontjabol viszont tenyleg egyszerubb lenne talan, ha pl nem kene megmagyarazni a munkaadonak, hogy probaljon meg udvarias maradni veled - ezt Magyarorszagon nem tudom, melyik fonok ertene meg. Bar sok multi dolgozik es el parkapcsolatban, szoval lehet ugy is :)

@Sithis: haha, tetszett a lisszaboni szerzodes komment :D Es ha valamelyik alternek nem tetszik a rendszer, akkor majd kiirjak ujra a nepszavazast, nem gond :P :P

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.12. 13:46:05

@elso: :)

Valahol már írtam kommentben hogy ha fizetnek, Shadow sokkal megengedőbb tud lenni. :) Például az egyetemre sem morgott annyira, mint egyébként, amikor kaptam ösztöndíjat, mert olyan jó volt a tanulmányi eredményem *büszke*. :)

Még jó, hogy a Genfi egyezményt nem fogalmazta bele... :D

Kistündérke 2013.09.11. 17:15:58

Szia!

Eddig úgy gondoltam, hogy ha valakinek több személyisége van, az biztosan nem jó neki sem, és az a legjobb, ha integrálják őket.
Most már látom, hogy nem feltétlenül ez a megoldás.
De eddig sem azért gondoltam így, mert nem tudom elfogadni, ha valaki ilyen!
El tudom fogadni, csak elképzelni nem tudom, hogy milyen lehet így, és azt hittem, hogy ez rossz annak, aki ilyen. Csak jót akartam :)
süti beállítások módosítása