Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Bal és jobbkezesség

2012. február 07. 09:00 - King of Shadows

   Ahogy korábban már megígértem, egy kicsit foglalkozunk ezzel a kérdéssel, mert sokan a régi, kettős felosztást használják még a mai napig is, pedig az igazán akkurátus a négyes, vagy a hatos felosztás lenne, azaz:

  • Balkezes
  • Nincs domináns kéz (NDK :D)
  • Kétkezes
  • Jobbkezes

 

  • Erősen balkezes
  • Gyengén balkezes
  • Nincs domináns kéz (NDK)
  • Kétkezes
  • Gyengén jobbkezes
  • Erősen jobbkezes

   Nézzük az elsőt, már csak azért is, mert ennél az első és az utolsó egyértelmű. Az NDK (NEM ... POLITIZÁLUNK!!!) meg azt jelenti, hogy a vizsgált személy bizonyos feladatokat csak a bal, más dolgokat viszont csak a jobbkezével képes végrehajtani (ide tartozok én is). A kétkezesek majdnem mindent meg tudnak csinálni mindkét kezükkel, de ők is előnyben részesítik a domináns kezüket, ha lehetőségük van rá. Ez alapján Shadow például balkezes (Tényleg az, de át tud állni NDK-ra is, ha akar. Ahogy egyébként én is balkezes vagyok a normál állapotomban, csak szándékosan váltok. Ez disszociatív identitásnál egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre hangzik. És most ezt az információt 200 évre titkosíttatni fogom...)

   A második felosztás nagy vonalakban ugyanaz, mint az előző, csak az megkülönbözteti, hogy az illető mennyire törekszik a domináns kéz használatára. Egy gyengén balkezes egyén például jobb kézzel ír, és bizonyos, egyszerűbb feladatokat is azzal hajt végre, de a komolyabb, precízebb, etc. dolgokhoz már a bal kezét használja. Ezzel szemben egy erősen balkezes egyén a jobb kezét csak kiegészítő feladatokra veszi igénybe, és megpróbál ilyen helyzetet kialakítani, amint csak lehet. A két középső kategóriát lásd eggyel feljebb, a két alsó meg - értelemszerűen - a két felső ellentéte.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr474067841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pink ninja 2012.02.05. 14:30:32

klassz, ma is tanultam valamit :)
süti beállítások módosítása