Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

A multi rendszerek működése: kommunikáció

2012. február 05. 09:00 - King of Shadows

   Mint minden szervezett csoportban, a rendszerben is fontos a hatékony kommunikáció. Nélküle az alterek nem tudnák összehangolni a tevékenységüket, képtelenek lennének együttműködni, és az állapot kezdeti stádiumára jellemző tünetek azonnal jelentkeznének. Mint minden multi képesség, ez is tanulható, tehát alapból ez sincs benne a többszörös személyiségnek nevezett csomagban, épp emiatt jellemző a kezdetleges, fejletlen rendszerekre ennek hiánya. Mint azt bizonyára a kedves Olvasó magától is kitalálta (De akkor sem kell aggódni, ha esetleg mégsem. Megvárjuk amíg sikerül, van időnk...), több formája is létezik, most ezeket próbáljuk kitárgyalni, fejlettségi sorrendben.

   A legegyszerűbb beszélgetési módszer az úgynevezett "naplózás". Mint az a nevéből is sejthető, az egyik alter beleír a naplóba, majd leteszi egy jól látható helyre, ahol a másik megtalálja, elolvassa, és visszaír válaszol rá (A "visszaír" kifejezés a nyelv egy széles körben elterjedt vadhajtása, annak ellenére is, hogy helytelen. A levelekre nem "visszaírni" szoktak az emberek, hanem "válaszolni". Csak, hogy Akatosh is csináljon már valami hasznosat...) Ennek egyetlen előnye az, hogy nagyon könnyen megtanulható, ugyanakkor rengeteg - nyilvánvaló - hátránnyal rendelkezik.

  • Ettől még az alterek nem fognak emlékezni arra, amit a másik csinált, legfeljebb elolvashatják, hogy milyen jelentős események történtek, amíg "távol voltak".
  • Élő beszélgetésben ez gyakorlatilag használhatatlan, mert enyhén szólva is feltűnő lenne, ha valaki állandóan a noteszében kotorászna bizonyos, alapvető információk után.
  • Tényleges kapcsolat továbbra sem lesz a rendszer tagjai között, tehát abba sem lesz beleszólásuk, hogy ki, mikor, mit csinál(hat).
  • A személyek elfelejthetnek leírni valamit, ami számukra jelentéktelen, ugyanakkor később nagyon is fontos dolog lehet belőle (például befizettek-e egy számlát).
  • A rendetlen alterek elkavarhatják a naplót, emiatt külön mutatvány azt megtalálni. Ez nem vicc volt...

   Ennél sokkal jobb módszer az eszmecserére, a közvetlen beszélgetés. Ennél az alter egyszerűen elképzeli, amit mondani akar, de nem mondja ki hangosan. Ha a többiek megtanultak ébren maradni a háttérben is, a szöveget beszédként fogják hallani, és a host is ugyanígy érzékeli azt, ha ők akarnak mondani valamit (Mindig bent a fejében, tehát sosem kívülről, mint a skizók). Ez önmagában nem igényel semmilyen mentális erőfeszítést, és a legtöbb rendszernél az alapvető érintkezési módszerré fejlődik. Hasznos ha a multi megtanul "blokkolni", vagy "falazni" is, hogy a fölösleges beszédet bizonyos helyzetekben ki tudja zárni. Ez utóbbi viszont már fárasztó lehet egy gyakorlatlan személynek, de hamar bele lehet tanulni. Néha elég egy szóbeli felszólítás is, ha a host csendet kér, de csak erre - érthető okokból - nem érdemes hosszú távú terveket építeni.

   Ennél sokkal erősebb kapcsolati módszer a közvetlen összeköttetés, amikor a képességek, gondolatok, érzések, és emlékek is átkerülnek. Ezt lehet szabályozni lazábbra, vagy szorosabbra, helyzettől függően, de minél szorosabb a kapocs, annál fárasztóbb annak fenntartása is. Gyakorlással természetesen itt is csökkenthetőek a "fenntartási költségek".

   Ez utóbbinak egy "oldalága" az alterek projekciója (kivetítése), amit például a United States of Tara című filmsorozatban láthatunk. A későbbiekben ezzel amúgy is szeretnék egy kicsit részletesebben is foglalkozni, szóval most elég róla annyi, hogy teljesen felesleges energiapocsékolásnak tartom, ami többet árt, mint használ. Tíz multiból kilenc nem ajánlja...

   Az utolsó, és egyben a leghatékonyabb módszer két alter ideiglenes összeolvadása, amikor egy harmadik személyiséget hoznak létre. Az így létrehozott alter mindkét "donortól" örököl bizonyos tulajdonságokat, de csak az egyikük irányítja. Ilyenkor mindkét fél összes emléke és tudása megjelenik az "új" alternél, ezenfelül ezt az állapotot lényegesen könnyebb is fenntartani, mint az összeköttetést. Ha valamelyik fél "kiugrik a koalícióból" (ezt bármikor meg tudja tenni), a status quo azonnal helyreáll.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr564065521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankaa (törölt) 2012.02.05. 18:22:57

Szia! Nálatok a közvetlen beszélgetésen kívül a közvetlen összeköttetés is megvan? És az ideiglenes összeolvadás?

A váltás mindig tudatosan zajlik, vagy történhet hirtelen is?

Írtad, hogy feladatfüggő egy alter létrehozása. De pl. a vezetéshez miért kell másik személyiség, Neked pl. nem menne, vagy hogy kell ezt elképzelnie egy tudatlan külsősnek? :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.05. 19:00:09

@Ankaa: Szia! :) Meg, mind a kettő. Például a rendszert érintő dolgokhoz nem értek, az Sithis területe...

A rendszer továbbra is reagál a külső ingerekre és ez általában rapid váltással történik. :)

Amíg egy alter nem irányít, nagyjából azt csinál, amit akar, például alhat is. Meg a vezetéshez nem ártanak a jobb reflexek, érzékszervek, meg még egy két dolog, ami nekem nincs meg. :)

pink ninja 2012.02.05. 20:07:47

@King of Shadows: miért gondolod, hogy neked nincs meg? :)

Ankaa (törölt) 2012.02.05. 20:54:38

@King of Shadows: Kb. akkora szemekkel ámulok azon, amiket írtál, mint a macsek a képemen :)

Tehát annyira összetett és bonyolult a rendszer fenntartása, hogy az irányító alternek már túl sok lenne egy újabb feladat ellátása, ha jól értelmezem.
És akkor a "sofőr" alter simán lepipálna pl. engem is, mezei halandó vezetőt...ez nem ér! :D

No, elköszönök, mert holnap időben magamhoz kell térnem. Jó éjt! :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.05. 21:21:08

@pillangod: Nem tudom, csak mindig ilyen vagyok. :)

@Ankaa: Nem. :) Sithis politikával és pszichológiával is foglalkozik, az egyéb feladatai mellett. :)

Egy alternek csak azzal kell foglalkoznia, ami a dolga, szóval nem csoda, hogy nagyon értenek hozzá. Gyakorlatilag szakbarbárok. :)

Ankaa (törölt) 2012.02.06. 11:14:42

@King of Shadows: Ok, szóval a területükön kiválóak. De ha nem tudod, hogy Neked is menne-e, akkor lehet, hogy nem is lenne rájuk szükség, mert Te is meg tudnád csinálni? Meg szoktad próbálni előtte? Remélem nem túl zagyva, amit írtam. :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.06. 16:31:52

@Ankaa: Meg, csak általában sikertelenül. :( Állítólag ez az önbizalomhiányom miatt van... :)

Ankaa (törölt) 2012.02.06. 19:06:47

@King of Shadows: Nem sikerülhet minden elsőre, sőt... bennem sem teng túl az önbizalom, de ha elhatározom, hogy meg tudom csinálni, vagy csak szimplán belevágok, akkor előbb-utóbb sikerül is. :) Nem akarom beléd magyarázni a gyereket, csak lehet, hogy elég lenne többször megpróbálni dolgokat és sikerülne, és az az önbizalmadnak is jót tenne, szerintem. :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.02.06. 19:33:02

@Ankaa: Nálam ez úgy szokott kinézni, hogy sokadszorra sem sikerül, ami viszont pont rosszat tesz az önbizalmamnak. :)

Közvélemény kutatás: miről írjak posztot? :)

Ankaa (törölt) 2012.02.06. 20:52:15

@King of Shadows: Pesszimista :)

Én szívesen olvasnám egyben (kiegészítve kerek egész történetté), amit eddig kommentekben is írtál, hogy konkrétan nálatok, mi, hogy, miért van/alakult ki/működik... persze csak ha nem túl indiszkrét a kérés.

Ankaa (törölt) 2012.02.06. 21:53:54

@King of Shadows: Várom :) De bármikor is írod, köszönöm, hogy megosztod majd velünk, olvasókkal.
süti beállítások módosítása