Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Obszesszív-kompulzív (személyiség)zavar

2013. október 12. 09:00 - King of Shadows

   Kezdjük is egy szolgálati közleménnyel: erről viszonylag keveset tudok, ezért csak a saját véleményemet fogom leírni ide és - szerintem legalábbis - az sem lesz túl sok. Gondoltam sokkal egyszerűbb lesz ezt egyszer leszögezni még az elején, mint mindenhez odaírni hogy "szerintem", meg "én úgy gondolom". Most, hogy ezt letudtuk (és helyretettük az OCD-det is) akár rá is térhetünk a témára!
   A címben szereplő Obsessive–Compulsive Disorder (OCD, "kényszeresség" ha úgy jobban tetszik) és Obsessive–Compulsive Personality Disorder (OCPD) egyáltalán nem ugyanaz. Egészen pontosan az OCD egy neurológiai, az OCPD pedig egy személyiségzavar (Ahoy! Kap'tány...) ezért érdemes megkülönböztetni őket. Az elsővel viszonylag gyakran találkozhatunk az angol köznyelvben is, ami bizonyos tüneteit azonosítja egyébként teljesen hétköznapi tevékenységekkel is (Well ... arranging my pens have satisfied my OCD, at least!). A tényleges OCD viszont ennél komolyabb problémát jelent.

 

   Mint az a nevéből is következik, egy OCD-s bizonyos "intruzív gondolatokat" érez, amik egészen addig nem is tűnnek el, amíg az illető nem hajt végre bizonyos "pótcselekvéseket". Például többször egymás után meg kell győződnie arról, hogy bezárta-e az ajtót, lekapcsolta-e a villanyt, elzárta-e a vizet, vagy gázt, sokszor egymás után mosnak kezet, stb. Ezek bizonyos számokhoz is kapcsolódhatnak, mondjuk pontosan ötször kell ellenőrizni a csapot, és a "rituálékból" nem egyszerre mindegyik van jelen. Az személyfüggő, hogy melyikből mennyi, valamint ezek majdnem mindig "párban" jelennek meg. Tehát:

  • Koszos lett a keze - Kezet kell mosni
  • Nyitva hagyta a csapot - meg kell nézni, hogy el van-e zárva
  • Valaki szólt neki - meg kell nézne, hogy tényleg szólt-e az illető

   Mivel az OCD nem a tudatos részről jön, az illető pontosan tudja, hogy az amit csinál fölösleges - és esetleg abnormális is - viszont ennek ellenére is kénytelen csinálni. Ha megpróbál szembehelyezkedni a kényszerrel, az aktiválja az agy "vészjelzőjét" ami nyugtalanságot - vagy rosszabb esetben félelmet - okoz. Tehát az agy gyakorlatilag veszélyben érzi magát, amíg az illető el nem hárítja annak okát. Egyébként a tudaton kívüli kényszer eredményezi a "betolakodó", "idegen" gondolatokat is. Viszont bizonyos esetekben a tudatos rész alkalmazkodhat is ezekhez, és akkor már teljesen racionálisnak fogadja el őket.

   Az előzővel szemben az OCPD viszont pont fordítva működik, mivel az a tudatos gondolkodásból ered. Szóval az illető teljesen normálisnak tartja a repetitív dolgait. Ez okozza azt a fontos eltérést is, hogy míg az OCD-nél az egyetlen magyarázat a furcsa viselkedésre az, hogy "különben nem érzem jól magam", az OCPD esetében mindig készen áll a racionális indoklás ("Azért kell pont olyan sorrendben odatenni azokat a szivacsokat, mert abban a sorrendben fogom használni őket!"). Ez utóbbi miatt az OCPD sokkal inkább racionális dolgokat érint, mint az OCD. Ugyanezért az OCPD-sek hajlamosak a rugalmatlanságra és a túlszervezésre is, tehát idegesíti őket, ha valaki - vagy valami - megzavarja a jól megszokott rutinjukat, és minden tevékenységüket percre pontosan meg szokták szervezni.

   Viszont az "áttétel" oda-vissza működik, tehát ha valaki hozzászokik egy rutinhoz, annak megzavarása aktiválja az agy megfelelő részét, ami hiányérzetet - vagy idegességet - okozhat. Épp az utóbbi miatt, "bizonyos szintű OCPD-je" mindenkinek szokott lenni. (Ha nincs az már baj) Akkor kell aggódni, ha ez már átlép egy kóros szintet. Vagyis az normális dolog, hogy valaki mindig ugyanoda tesz le egy bizonyos tárgyat, hogy az ne vesszen el, az viszont már egyáltalán nem az, ha annak a tárgynak pont úgy kell ott lennie, különben meg kell igazítani. Viszont ennek köszönhetően egy OCPD-s gyakran nagyon jó érzéket fejleszt ki az "apróságok" észlelésére, azaz egyből észreveszi ha valamit három (3!) milliméterrel arrébb mozdítottál, amíg nem figyelt oda.

   Mindkettőnél megjelenhet bizonyos elképzelésekhez való makacs ragaszkodás is, ugyanakkor ebben is mutatkoznak lényeges különbségek. OCD esetén az illető személyisége érintetlen, tehát az eszével nagyon is tudja, hogy számára mikor haladnak dél felé a dolgok. Emiatt meg sem próbálja hatástalanítani azokat az érveket, amikkel nem tud mit kezdeni - azokat gondosan figyelmen kívül hagyja, vagy "elfelejti" - hanem egyszerűen "beássa magát", és onnan egy lépést sem hátrál. Adott esetben Mao-féle "Nagy Ugrásokkal", vagy mantrázással próbál kitörni, de személyes támadásokhoz nem folyamodik. OCPD-nél viszont az egész a személyiségből ered, tehát az illető sokkal "felkészültebb" is az adott témában. Ebben az esetben sokkal inkább "beleáll" az érvekbe - még ha Insane troll logic kell is hozzá - és a személyes támadásoktól sem riad vissza. Ebből következően OCD esetén a vita csak addig eszkalálódik, ameddig hagyod, OCPD-nél viszont nem árt vigyázni, ugyanis előfordulhat, hogy a másik ököllel próbálja alátámasztani az érveit.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr835563945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kistündérke 2013.10.12. 15:29:51

Ez az a kényszeresség, amiről mondtam, hogy írj? Mert akkor köszi, hogy megírtad! :)

Sosem tudtam a nevét ezeknek a zavaroknak, csak tudtam, hogy van ilyen.

Ez az OCPD kicsit emlékeztet az autistákra. Ők is mindig mindent ugyanúgy raknak le, meg ők is nagyon rugalmatlanok. Nem ugyanaz a kettő, de ebben hasonlítanak.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.10.13. 18:36:00

@Kistündérke: Az. :)

"Sosem tudtam a nevét ezeknek a zavaroknak, csak tudtam, hogy van ilyen."

Én is sok mindennel így vagyok... :)

Kistündérke 2013.10.28. 15:10:53

Szia King!

Elég régen írtál már. Hogy vagy? :)

AngelOfDarkness 2013.11.06. 00:08:08

Remélem jól :) Már tényleg nagyon régóta nem jelentkezett.

YoshikuniShiku 2013.11.23. 02:04:49

Üdvözletem! Sok bejegyzésedet, gyakorlatilag egy ültő helyemben olvastam végig, itt-ott a kommenteket is, azokat kevésbé, így lehet hogy olyasmit kérdezek, amire már ékezett válasz.
Ismersz személyesen, vagy így interneten más (magyar) személyt, a tiédhez hasonló állapottal?
Nem vagy kíváncsi, hogy, teszem azt, egy pszichológus, vagy pszichiáter miként diagnosztizálna, miután neked ilyen erős lábakon álló öndiagnózisod van?
Lehet, hogy tévedek, de úgy dereng, kishazánkban nem diagnosztizálnak multiplex személyiségzavart, nem tudom mi okból, vajon mi alá sorolják be? (Ezutóbbi kérdésemre nemigen várok magabiztos választ, minekutána többször is olvastam, hogy nem volt dolgot kezelésekkel)
A további kérdéseimben nem vagyok egészen biztos, megköszönöm, ha ezekre válaszolsz.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.11.23. 13:54:08

@YoshikuniShiku: "Ismersz személyesen, vagy így interneten más (magyar) személyt, a tiédhez hasonló állapottal?"

Nem, csak hallottam másokról is.

"Nem vagy kíváncsi, hogy, teszem azt, egy pszichológus, vagy pszichiáter miként diagnosztizálna, miután neked ilyen erős lábakon álló öndiagnózisod van?"

Jártam pszichológushoz (aztán meg pszichiáterhez is) pár évig...

"Lehet, hogy tévedek, de úgy dereng, kishazánkban nem diagnosztizálnak multiplex személyiségzavart, ..."

Orvosfüggő. Van amelyik diagnosztizálja. A neten is láttam véletlenül egy pszichiáter oldalán, hogy foglalkozik ilyesmivel is. Meg van amelyik diagnosztizálja, csak nem nagyon foglalkozik vele...

YoshikuniShiku 2013.11.24. 21:52:25

@King of Shadows: Értem. És akikhez te jártál mit gondoltak?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.11.25. 13:18:22

@YoshikuniShiku: Elküldtek az - akkor még létező - OPNI-ba, ahol nem értették, hogy miért küldtek oda, és rögtön megállapították, hogy nincs semmi bajom. Ami érthető is. Aztán maradtam a pszichológusnál...

Szerintem azért nem foglalkoznak vele, ha nem muszáj, mert nem akarnak nagyobb bajt okozni, mint amekkora van.

szerb 2013.11.27. 17:31:26

@King of Shadows: Az írásaidból az derült ki, hogy nem tartod betegségnek az állapotodat. Hivatkozol más multikra is, akik hasonlóan gondolkodnak. Tehát, ami nem betegség, azt minek gyógyítani.... Gondolom ezért kevés a tapasztalat orvosi szempontból. Ráadásul a gyógyítás célja nyilván a többségiesítés lenne, amiről szintén írtad, hogy nem szeretnéd. Szerinted létezik olyan terápia vagy bármi, ami megkönnyíthetné az életedet anélkül, hogy olyasmire kényszerítene, amit nem szeretnél?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.11.27. 20:35:13

@szerb: "Tehát, ami nem betegség, azt minek gyógyítani...."

Inkább nem lehet. Azt nem lehet gyógyítani, aki rendszeresen lop, egy kleptomániást viszont lehet... Ahogy altereket is lehet, feltéve, hogy van valami problémájuk.

Azért bizonyos dolgokban lehet segíteni, például akkor, ha az alterek nem érzékelik egymást...

Gondolom létezik bizonyos tüneti dolgokra, de semmi kedvem hozzá. :)

szerb 2013.11.27. 21:29:16

@King of Shadows: Mit jelent pontosan, hogy az alterek nem érzékelik egymást? Úgy értem, egyáltalán nem tudnak egymás létezéséről, vagy csak egymás megnyilvánulásait nem érzékelik? Veled előfordult már?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2013.11.28. 11:34:16

@szerb: Akár ez, akár az, de legtöbbször csak nem tudnak beszélni egymással (legfeljebb írásban).

"Veled előfordult már?"

Régen igen. Pontosabban csak nehéz volt fenntartani az összeköttetést...

csemm 2021.04.19. 21:36:01

A nagyon súlyos OCD-snek is jó lehet a megfigyelőképessége. Van erről egy film is.
süti beállítások módosítása