Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Az ismerősök "csoportosítása"

2012. április 09. 09:00 - King of Shadows

   A többszörös személyiséggel élők jellemzően csoportokba rendezik az ismerőseiket (úgy tudom a többségiek is ezt teszik, bizonyos értelemben és bizonyos mértékben), és a továbbiakban erről lesz szó - csak egy kicsit bővebben.

   A csoportosítás alapja a helyszín szokott lenni, azaz egy multi azokat az ismerőseit helyezi egy halmazba, akiket ugyanonnan ismer. Vagyis a kollégái egy egységet alkotnak, a gimis osztálytársai egy másikat, és így tovább. Természetesen egy személy tartozhat több csoportba is, például abban az esetben, ha több helyszínen is rendszeresen találkoznak, mondjuk egy blogon mindketten rendszeres kommentelők, ugyanakkor egy helyen is dolgoznak. Szerintem most felvetődött egy kérdés az Olvasóban, amit rögtön szeretnék is megválaszolni: igen, mi is használjuk ezt a módszert, tehát mi is fenntartunk és aktívan "működtetünk" ilyen csoportokat. Ez teljesen spontán módon alakult ki nálunk, ahogy a multiknál ez lenni szokott. Ebből is látszik, hogy - annak ellenére is, hogy minden multi és ebből következően minden egyes rendszer különböző - bizonyos dolgok fejlődése mindig ugyanabba a végső célba torkollik, még akkor is, ha az oda vezető út többféle lehet. Azt hiszem a biológiában egy nagyon hasonló jelenséget hívnak konvergens evolúciónak...

   A csoportok között viszonylag ritka az érintkezés, ha a multi meg tudja ezt oldani. Ennek nyilvánvaló oka a több személyiség, és annak hatásai. Mivel a különböző csoportok tagjai nagy eséllyel különböző altereket látnak és ismernek, kettő (vagy több) csoport együttes jelenléte "ütközéseket" okozhat a rendszerben. Mondjuk az egyik alter képviseli az egész rendszert az egyik csoporttal szemben, míg egy másik a másikkal van ugyanilyen kapcsolatban, emiatt egyszerre kettőnek kellene irányítania, amit nem minden rendszer képes megoldani, még hatékony kommunikációval sem. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha az egyik "igényelt" alter sosem jön elő a másik csoport jelenlététben (az meg már majdnem polgárháborús állapotokra emlékeztet, amikor ugyanez vonatkozik a másik érintett alterre is), ami kellemetlen érzést - és ez még nagyon enyhe kifejezés volt - okozhat a multinak. Ez nagyjából olyan, mintha egyszerre két különböző helyen kellene tartózkodni, és mindkettő halaszthatatlanul fontos lenne, röviden: úgy érzi, hogy mindjárt szétszakad.

   Ha külön alter foglalkozik egy adott csoporttal előfordulhat az a helyzet is, hogy neki nincsenek közvetlen élményei a többivel kapcsolatban, ezért ritkán - vagy sosem - beszél róluk. Ezért a számára "idegen" csoportokat érintő kérdéseket gyakran elhárítja. Ha ugyanaz az alter több társasággal is rendszeresen érintkezik, rá nem feltétlenül vonatkoznak a fentiek, ezért a rendszer könnyebben is tudja kezelni az olyan helyzeteket, amikor a "csapatok" elszeparálása valamiért nem lehetséges (Szerintem azt az utolsó mondatot Nyilvánvaló Kapitány írta... Just call him Captain Obvious by his original, English name ... if you want.).

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr504371575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankaa (törölt) 2012.04.09. 13:17:35

Nem akarok gonoszan kuncogni, de Sithis, az az utolsó mondat találó volt. :D

Ankaa (törölt) 2012.04.26. 20:31:45

@King of Shadows: Hupsz, elfelejtettem reagálni. Aham :))

krellera 2012.04.27. 17:23:49

Az ezen a blogon kommentelők bizonyára "egy csoportot" képeznek, gondolom. Ezt egyszerűbb lehet kezelni. Esetleg itt is lehet szelektálni? Úgy látom, egyre többször előjöhetnek más alterek is. Vagy ennek nincs így jelentősége?
Korábban olvastalak más blogokon is, nem értettem a stílus- és hangulatváltozásokat.
Persze, most már világos:)

Úgy látom, itt nagyon korrektek, kultu
ráltak és tisztelettudóak a kommentelők.Általában máshol nem ez a jellemző.

Egyébként nagyon színvonalas a blog, jó, hogy indítottad:)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.04.27. 19:05:08

@Ankaa: Bham... :P

@krellera: Igen, de egy személy tartozhat több csoportba is. :)

Igen, ha érdemben hozzá tudnak - és akarnak is - szólni valamihez, akkor előjöhetnek. Nem tartok annyira erős kontrollt, ha nincs rá okom. :)

Más blogokon? :O Nem is nagyon szoktam kommentelni más blogokat. :) Legalábbis azt hiszem... :S

Igen, büszke is vagyok rájuk. :) Ez nagyrészt amiatt lehet így, mert ez nem egy olyan témáról szól, ami sok mindenkit érdekel, és ezért kevesen is találják meg. :S Viszont így legalább nem jönnek ide a pártkatonák sem. Ez utóbbin az is sokat segít, hogy ez sosincs index címlapon. :) Szóval kicsit olyanok itt a kommentelők, mint az Eurozóna. :D

Köszönöm! :)

krellera 2012.04.27. 22:16:54

@King of Shadows:

Igen? Huha!:)

Többnyire Sithis.. ő nagy fazon:)

Bocs, nem blogokon, korábbi posztokon.
Ezeken figyeltem fel. Egyedi, eredeti stílus. Tetszett.:) Akkor még nem volt ez a blogod.

Nem is baj. A mennyiség sokszor a minőség rovására mehet.

Eurozóna... ez jó:))

Szívesen:)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.04.28. 11:50:22

@krellera: Ööö, eddig nagyjából csak a Hogyvolthoz szóltam hozzá. :) Meg Sithis néha valamelyik politikai témájú bloghoz... :S
süti beállítások módosítása