Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disszociatív identitás

Milyen multiplex személyiséggel létezni?

Deperszonalizáció (elszemélytelenedés?)

2012. március 07. 09:00 - King of Shadows

   A deperszonalizáció (elszemélytelenedés?) sokféle betegség és állapot gyakori kísérőjelensége, és emiatt is a harmadik leggyakoribb pszichiátriai rendellenességként tartják számon a szorongás és a depresszió után. Egyik megjelenési formája, hogy a személy önérzékelése eltorzul, aki ettől úgy érzi magát, mintha egy álomvilágban tartózkodna (Lehet, hogy ez Viktorra is vonatkozik, és ezért akar mindig, mindenhol sallereket osztani? És ezért hiszi azt, hogy vele még Chuck Norris is kiegyezne egy döntetlenben?), és kívülről, harmadik személyként figyelné a saját cselekedeteit. Másik gyakori tünet a kényszerítettség érzése, vagyis a személy úgy érzi magát, mintha a teste önállósítaná magát és az akaratától függetlenül működne.

   Másik kategóriájába a testérzékelés különböző zavarai tartoznak. Ez utóbbi vezethet például az élőhalott szindrómához, az idegen kéz szindrómához, vagy a Body Dysmorphic Disorder (BDD, erre találjon valaki értelmes magyar fordítást) nevű állapothoz, és ez okozhatja az anorexia (teljes nevén anorexia nervosa) bizonyos típusait is. Az utóbbit akkor, ha a beteg sokkal kövérebbnek érzi magát a ténylegesnél, bizonyos esetekben még annak is látja magát. A deperszonalizáció rendkívül gyakori jelenség a többszörös személyiséggel rendelkezőknél is, már csak az állapot természetéből adódóan is. Mivel az alterek nem feltétlenül a test kinézetét használják (lehetnek sokkal  magasabbak, vagy alacsonyabbak nála, más lehet a testalkatuk, a gyerek és a transznemű altereknél eleve adott a probléma, ezentúl egy alter nem is feltétlenül ember) "hostként" rendellenességeket tapasztalhatnak, például a tükörbe nézve. Ott ugyanis a testet látják (szerintem ez egyáltalán nem meglepő jelenség) és nem önmagukat, ami - enyhén szólva is - összezavarhatja őket.

   A stabil rendszerrel rendelkező multik ki tudják küszöbölni az ebből adódó kellemetlenségek egy részét - azaz nem ijednek meg látványosan, és nem adják semmilyen jelét annak, hogy valami zavarja őket a tükörképükkel kapcsolatban - de ennek ellenére is igyekeznek kerülni az ilyen helyzeteket, ami elsősorban annak tudható be, hogy az alterek számára továbbra is zavaró lehet a dolog. Fontos még, hogy az "elszemélytelenedés" legerősebb fajtája, a deperszonalizációs zavar (Depersonalization Disorder, DPD), nem disszociatív személyiségzavar, ez a kettő nem egy és ugyanaz. Az előbbinél alterek nem jönnek létre, az illető egyedül van a saját testében, csak rendszeres időközönként idegennek érzi azt (és a többi, jellemző tünet is felléphet), az utóbbinál viszont ez az állítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://disszociatividentitaszavar.blog.hu/api/trackback/id/tr994295474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pink ninja 2012.03.17. 10:20:09

írj még, mert olvasnám :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.03.17. 14:42:30

@pillangod: Szia! :)
Előkerültél? :)

Írnék én, csak nincs téma. :S
Meg mostanában olvasok, és az sok szabadidőmet lefoglalja. :)

Kistündérke 2013.09.11. 17:33:52

Szia!

Body Dysmorphic Disorder = testdiszmorfiás zavar, vagy a régebbi nevén diszmorfofóbia :-)

Ilyen deperszonalizációs gondja szerintem az ismerősömnek is van- akiről már írtam.

lelencgyerek 2016.12.02. 09:38:24

Sziasztok! Látom elég régiek a bejegyzések de hátha valaki még idetéved. Én már elég régóta küzdök deperszonalizációval, és erről el is kezdtem egy blogot írni, ahol a saját történetem mellett az idegen nyelven (angolul, franciául) elérhető forrásokat igyekszem lefordítani, hogy magyarul is elérhetővé váljanak.
Mindenkinek sok kitartást kívánok a saját küzdelmében!
süti beállítások módosítása